Bujične poplave nanele velike štete u naseljima Majdanpeka (FOTO) 1Foto: Milan Klcesko

Obustavljen saobraćaj na putu Majdanpek – Kučevo kod Blagojev kamena zbog odrona, kao i na putu od Majdanpeka prema Leskovu, Jasikovu i Vlaolu.

Podrumi u blizini majdanpečke autobuske stanice puni vode,  deo stanovnika  Debelog Luga i Jasikova evakuisano je i noć provelo na sigurnijim mestima, oštećen je put koji od Majdanpeka vodi prema Rajkovoj pećini, oštećeni lokalni putevi – tako bi u kratkim crtama mogle da se opišu posledice obilnih padavina koje su Majdanpek i njegovu okolinu sinoć i noćas načinile, kako to reče načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, novim žarištem.

– Sinoć i noćas smo džakovima sa peskom i mehanizacijom branili sela Gornje reke koje su ugrožavale nadošle Todorova i Crna reka. U pomoć su priskočili vatrogasci iz Bora jer majdanpečki zbog oštećenog puta nisu mogli da se probiju. Evakuisani su meštani Debelog Luga i Jasikova iz dvadesetak kuća. Debelolužani su bili zbrinuti u zgradi Šumarskog fakulteta, a stanovnici Jasikova kod prijatelja i rodbine. – kaže za Danas direktor JP za građevinsko zemljište i puteve Dejan Mladenović.

Od njega saznajemo da su na putu prema Jasikovu i Leskovu srušena dva mosta pa saobraćaj ne funkcioniše, do Rajkove pećine se zbog oštećenog puta može alternativnim i to samo putničkim automobilima, uklonjeno je klizište u ulici Omladinskih brigada.

– U Majdanpeku nije tako alarmantno, ali bi sigurno bilo da je kiša nastavila da pada. – kaže Majdanpečanin Slaviša Jeremić, ukazujući da je mnogo ozbiljnija situacija u selima Gornje reke.

– Situacija je bila gora nego 2014. godine. Poplavljen nam je podrum, sva sreća stambeni prostor je više, pa voda nije ušla u kuću. Stradala nam je živina, u podrumu je bio zamrzivač, mašine i alati koji se i inače drže u podrumu. Bilo je delova gde je voda bila viša od jednog metra. – priča Maja Tufonić inače turistički vodič u Rajkovoj pećini u kojoj su nakon jučerašnjih padavina nanosi peska, blata, iščupani su kablovi i svetiljke. “ Ne znam da li me više boli duša za moju kuću ili Rajkovu pećinu” kaže Maja.

Ni malo mirnu noć osim Debelolužana imali su i meštani Leskova i Jasikova u kojima su poplavljena brojna domaćinstva. Oni zbog srušenog mosta sada u Majdanpek, kako kaže naša sagovornica,  mogu samo prugom. U Boljetinu, selu koje je ozbiljno stradalo u poplavama 2014. godine meštani su uz pomoć komunalnog preduzeća i mehanizacije Štrabaga sprečili veću štetu, s obzirom da se nadošla Boljetinska reka izlila samo ne nekoliko mesta. Pomenimo i da se u samom Majdanpeku Mali Pek izlio iz korita,  a zahvaljujući intervenciji  kompanije Ziđin, čiji radnici su postavljali i džakove sa peskom, a bila je angažovana i kompanijska mehanizacija, sprečeno je dalje izlivanje reke u delu kod Autobuske stanice. Danas je održana sednica Opštinskog Štaba za vanredne situacije na kojoj je odlučeno da se uvede vanredno stanje u Majdanpeku i selima pogođenim bujičnim poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari