"Buka, aplauzi, nisam ni bio svestan šta se desilo": Student iz Kragujevca pobednik Svetskog kupa za harmoniku 1Foto: V. G.

Spoj ruskih klasičara maestralno odsviranih na harmonici donela je Dragoslavu Vasiljeviću, studentu treće godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM), titulu pobednika Svetskog kupa.

Ovo prestižno takmičenje, koje se svake godine održava u drugoj zemlji, ove je organizovano u švajcarskom gradu Zofingenu, a Srbiju je predstavljalo šestoro takmičera, trojica sa kragujevačkog FILUM-a i isto toliko iz Niša.

Svi su imali zapažene rezultate, ali samo se Vasiljević okitio titulom pobednika.

Ovaj trijumf je još značajniji ako se zna da se na Svetski kup prijavljuju i već provereni muzičari, virtuozi, koji iza sebe imaju zavidne karijere.

Tamičenje je organizovano u tri faze za koje je potrebno pripremiti oko sat vremena programa.

Učesnici sviraju prvu eliminacionu etapu od 15 do 20 minuta, potom se svira druga iste dužine, a u treći, poslednji krug takmičenja prolazi samo petoro najboljih.

Upravo je to bio Dragoslavljev cilj, da u Zofingeru odsvira sve što je pripremio, a o nagradama, kako kaže, nije ni mislio.

– Otišao sam sa namerom da odsviram program koji sam spremio, da meni bude lepo i da drugi čuju to što izvodim. Nisam imao tremu, sve do trenutka kada sam na izvlačenju čuo svoje ime. Tada sam postao svestan gde sam došao, ali i to je više bio neki adrenalin, pozitivna trema. U prvoj etapi sam svirao Romansu Čajkovskog, to je predivna lirska kompozicija, a u drugoj Ispanijadu, kombinaciju špansko ruske muzike. Osećao sam se prelepo dok sam svirao i mislim da se to prenelo i na publiku, kaže Dragoslav.

Treću etapu je svirao poslednjeg dana takičenja, u nedelju, 9. oktobra, i kaže da je ulaskom u poslednji krug ispunio svoj cilj, pa je i ona pozitivna trema nestala i osećao se kao na solističkom koncertu.

Proglašenje pobednika je bilo u nedelju uveče, a zanimljivo je da prozivanje ide od poslednjeg do prvog mesta.

"Buka, aplauzi, nisam ni bio svestan šta se desilo": Student iz Kragujevca pobednik Svetskog kupa za harmoniku 2
Foto: Privatna arhiva

– Najveća euforija bila je kad smo ostali nas dvojica, Kinez koji je prošle godine osvojio svetsko takmičenje u Kastelfidardu, u Italiji, i ja. Kada sam čuo da njega prozivaju kao drugog, posle toga je sve bilo nestvarno. Iza mene prijatelji, profesori, buka, aplauzi, nisam ni bio svestan šta se desilo, kaže naš sagovornik.

On objašnjava da ga je pobeda iznenadila, naročito jer on uglavnom izvodi klasične kompozicije, najčešće ruske kompozitore, dok takmičari iz Zapadne Evrope sviraju uglavnom moderniju muziku.

– Mislim da je i izbor kompozicija imao uticaj, jer većina svira kompozicije modernizma i uglavnom vežbaju brzinu. Sve su to odlični umetnici, ali se ne bave emocijama u muzici kao mi na Balkanu. Moj program se izdvajao od drugih, jer mi više leži barok, romantizam, klasicizam, ističe Vasiljević.

Ljudi ne prepoznaju harmoniku kao klasičan instrument, po rečima našeg sagovornika, i uvek je vezuju za neka veselja i narodnu muziku.

Međutim, Rusi su začetnici klasične muzike na harmonici, pa ih on najčešće i svira, jer u njihovim kompozicijama može da se pronađe boja, da harmonika zaista zvuči predivno.

Za njegov uspeh u Švajcarskoj, kaže, sigurno je zaslužna i atmosfera koja je vladala tih pet dana, a za koju su zaslužni proslavljeni sprski muzičari Rade Mijatović, Aleksandar Anđelković, Aleksandar Tanasković i Nemanja Dražić.

Oni su našoj delagaciji na takmičenju obezbedili smeštaj kod porodica Kuzmić i Živković, dve srpske porodice koje žive u Švajcarskoj. Obezbedili su i prevoz, kao i prostor za vežbanje tokom tih pet dana.

– U subotu pred finale smo se svi zajedno družili sa takmičarima iz regiona, iz Crne Gore, Bosne, Makedonije. Tu sam se nakupio pozitivne energije, slušao sam njihove anegdote i šale i siguran sam da bez te pozitivne atmosfere ne bih ni ja uživao. Sve se to na kraju prenelo na moje sviranje.

 

"Buka, aplauzi, nisam ni bio svestan šta se desilo": Student iz Kragujevca pobednik Svetskog kupa za harmoniku 3
Sa nastupa na Svetskom kupu/ Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da Dragoslav uopšte nije ni želeo ove godine da se prijavi na Svetski kup, jer se sledeće godine on održava u Bijeljini, pa je želeo još da navežba program, a i računao je da je Bijeljina je mnogo bliže.

Međutim, početkom godine je svirao koncert u Šapcu, inače je i rodom iz sela Prnjavor kod ovog grada, i profesori su odmah rekli da već počne da vežba za Svetski kup.

Posle još dva koncerta u rodnom kraju i dva u Kragujevcu početkom septembra, njegov put je već bio određen.

– U životu više ne verujem u slučajnosti jer su tri velike “slučajnosti” odredile moj muzički put. Tako sam sa samo četiri godine upisao muzičku školu jer je majka vodila mog pet godina starijeg brata da se upiše. Oni su videli mene i pitali, pa zašto da ne upišemo i njega. Prve godine nisam ni mogao da podignem harmoniku, samo sam učio teoriju, solfeđo, note, ali mi je bilo zabavno jer sam odrastao uz harmoniku, budući da mi i otac i brat sviraju, objašnjava Dragoslav.

Druga slučajnost vezana je za izbor fakulteta.

Naime, posle završene muzičke škole u Šapcu, on se spremao da, kao i veliki broj njegovih kolega, upiše Muzičku akademiju u Beču.

Već je počeo da uči jezik i da se raspituje o uslovima, kada je počela korona.

Ona je uslovila da ga put dovede u Kragujevac, na FILUM, u klasu profesora Predraga Kostovića.

Poslednji događaj koji ga je odveo na Svetski kup je taj koncert u Šapcu, budući da je on bio njegov prvi solistički koncert.

Do tada je nastupao na školskim takmičenjima, festivalima muzike, a to je bio prvi put da je pozornica bila samo njegova.

Čekajući neku novu “slučajnost” o budućim planovima još je rano da govori, jer prvo planira da završi fakultet, ali želja mu je da ode na veliko takmičenje koje se svake pete godine održava u Moskvi.

Planirano je za 2025. godinu, pa se Dragoslav nada da će se situacija u Evropi do tada promeniti.

Sledeće godine je Svetski kup u Bijeljini, a Dragoslavu je put zagarantovan.

Ako ne u takmičarkosm delu, onda bar da vrati prelazni trofej koji je dobio u Švajcarskoj.

– Pored tog prelaznog, dobio sam i stakleni pehar koji ostaje u mom vlasništvu, a ovaj treba da predam narednom pobedniku, kaže naš sagovornik.

"Buka, aplauzi, nisam ni bio svestan šta se desilo": Student iz Kragujevca pobednik Svetskog kupa za harmoniku 4
Pehar koji mu je naslikala nepoznata devojka u avionu/ Foto: Privatna arhiva

Ipak, da mu ostane u dugom sećanju, pored fotografija sa takmičenja, potrudila se i nepoznata devojka iz Knjaževca koja je sedela pored njega u avionu na putu iz Švajcarske.

Ona mu je za uspomenu nacrtala trofej, tako da i taj crtež nosi kao suvenir sa Svetskog kupa.

Osvojio preko 20 trofeja

Dragoslav je do sada učestovao na školskim takmičenjima, festivalima muzike, ali i na nekim internacionalnim kupovima.

Sa njih je doneo mnogo pehara, a kaže, da ima preko 20 prvih mesta i laureata. O tome koliko ih je tačno, ne zna, jer, kaže, roditelji vode spisak, on samo uživa u muzici.

On je završio nižu muzičku školu u klasi profesorke Katje Pupovac, zatim srednju muzičku u Šapcu kod profesora Mladena Kaličanina, a trenutno je na trećoj godini studijske grupe Harmonika, Odseka za muzičku umetnost na FILUM-u u Kragujevcu.

Pored profesora Predraga Kostovića, u čijoj je klasi, kaže da uspeh duguje i profesorima Vojinu Vasoviću, Miljanu Bjeletiću, Zoranu Rakiću i Vladimiru Mandiću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari