Danica Joksimović (54) iz Čajetine od petka štrajkuje glađu ispred kancelarija predsednika opštine i načelnika opštinske uprave zahtevajući proširenje svog lokala kako bi mogla da zaradi za otplatu kredita iz Fonda za razvoj malih i srednjih preduzeća. Optužujući predstavnike čajetinske vlasti, ona je poručila da će štrajkovati dok se, kako je rekla, „kriminalci ne pohapse“. S druge strane, Milan Stamatović, predsednik opštine, ove navode odbacuje kao neosnovane.


– Ne mogu više da izdržim nepravdu! Imam 54 godine, pokušavam da zaradim za život, a ne da mi daju socijalnu pomoć. Ako se i drugi ne budu pobunili protiv kriminala, onda nam nema spasa, rekla je kroz suze Joksimovićeva, umotana u jorgan, dok je primala infuziju.

Istakavši da su 2007. godine bez posla ostali ona, njen sin i suprug, Danica objašnjava da joj je Fond za razvoj malih i srednjih preduzeća, 25. avgusta 2008. godine, odobrio kredit od 15.000 evra za gradnju restorana na Zlatiboru. Dobila je privremenu dozvolu za objekat od 16 kvadratnih metara, u blizini crkve. Kredit je uredno vraćala, ali sada kasni sa otplatom jer ne može dovoljno da zaradi u tako malom lokalu, pa je od opštine zatražila njegovo proširenje.

– Nakon nekoliko odbijanja, poslednji zahtev podnela sam 8. decembra prošle godine, ali odgovora nema. Jednostavno, ili nisam podobna ili čekaju da im dam novac, kaže ona i dodaje da od kada štrajkuje, niko od zvaničnika lokalne samouprave nije joj se zvanično obratio niti pozvao na razgovor, već su, kako navodi, pozvali policiju da je izbaci iz zgrade.

Potvrdivši da je od policije zatražio da je izbace iz zgrade opštine, ali da je policija to odbila, Milan Stamatović, predsednik opštine, tvrdi da Joksimovićeva štrajkuje bez osnova.

– Uredno smo odgovarali na svaki njen zahtev, a o poslednjem treba da se izjasni Opštinsko veće, ali ona ne želi da čeka, kaže za Danas Stamatović, a potom odbacuje i njene optužbe da je tokom štrajka vređaju opštinski funkcioneri.

Milioni evra, jorgan i jastuk

– Niko na Danicu Joksimović nije ton povisio, već smo je lepo zamolili da napusti zgradu, jer nanosi štetu i sebi i opštini. Ljudi ovde dolaze i zaključuju ugovore i na milion evra, a žena sa jorganom i jastukom leži ispred kancelarije predsednika opštine, kaže Stamatović i poručuje da „opštinski organi neće podleći ucenama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari