I pored stalne inspekcijske kontrole koja se obavlja u saradnji sa Tržišnom inspekcijom i policijom i čestih prekršajnih prijava, na trotoaru pored Autobuske stanice u Pirotu, i pored postojanja Robne pijace, pojavljuje se nova divlja pijaca, na kojoj se može kupiti sve, od garderobe do prehrambenih i kozmetičkih proizvoda sa kartonskih ili najlonskih tezgi.

Prodavci su iz Pirota, ali i ma i stranih državljana iz susedne Bugarske i najviše ih ima subotom kad je pijačni dan. Ova trgovina otežava funkcionisanje stanice, ali i celokupnog saobraćaja oko nje u Tijabari, starom delu grada.

– Ovde se obavljaju česte kontrole jer niko ne sme da se bavi trgovinom bez dozvole za rad i da prodaje robu na javnim površinama bez dozvole opštine. Podnose se i prijave – kaže šef Odeljenja Tržišne inspekcije za Pirotski okrug Slobodan Todorović.

Komunalna inspekcija opštine je u toku ove godine podnela na desetine prijava protiv ovih prodavaca, ali su oni i dalje tu.

– Upoznati smo sa problemom zauzeća javnih površina ne samo oko Autobuske stanice nego i oko obližnje zelene pijace, gde se uglavnom prodaje tekstilna roba. U više navrata smo ove godine zajedno sa Tržišnom inspekcijom i policijom kontrolisali taj deo grada i pokušavali da zaustavimo prodaju na ulici – kaže komunalni inspektor Srđan Rančić.

Šef Autobuske stanice Tomislav Varagićkaže da ova divlja trgovina smeta i normalnom odvijanju saobraćaja.

– Pitanje je dana i trenutka kada će neko od putnika, pešaka ili prolaznika na toj improvizovanoj pijaci da strada. Subotom, kada je pijačni dan, gužve su jako velike. Uputio sam dopis nadležnima u opštini da reaguju i stanu na put ovoj divljoj trgovini, prvenstveno zbog bezbednosti učesnika u saobraćaju jer je ceo ovaj prostor zakrčen. I od prevoznika dobijamo primedbe i oni traže da se ova pojava zaustavi – kaže Varagić.

Sredom a posebno subotom broj ovih prodavaca na tezgama pod vedrim nebom je sve više. Prodavci sa ovih uličnih tezgi kažu da im ova lokacija odgovara jer ovim delom grada prolazi mnogo ljudi.

– Odskora prodajemo robu na ovoj uličnoj tezgi. Ne radimo nigde i nemamo od čega da živimo. Deci moramo da obezbedimo hleb. I tu nam ne daju da radimo. Stalno nas jure i traže papire – kaže jedna od žena koja prodaje veš i garderobu, ali ne želi da ide na Robnu pijacu gde se ova roba prodaje.

Piroćanci koji ovde često prolaze ili žive u blizini smatraju da bi nadležne inspekcijske službe trebalo efikasnije da reaguju i uklone prodavce sa trotoara.

– Ovo je strašno. Ne možemo da prođemo od njih. Sve te prodavce treba pod hitno najuriti. Ne znam šta rade inspekcije i policija i zašto jednom zauvek ne uklone ovo ruglo. Ne znam ko dozvoljava da se roba prodaje sa trotoara – najčešći su komentari prolaznika, ali i kupaca koji i pored toga što je roba na trotoaru kupuju i ne pitaju za cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari