CAAS-ova Škola novinarstva u saradnji sa novinarima Danasa (VIDEO) 1Foto: Promo

Posmatranje slobode medija u Srbiji iz godine u godinu rezultira sve negativnijim izveštajima. Trend pada medijskih sloboda nerazdvojiv je od trenda rasta autoritarizma, navodi se iz Centar za antiautoritarne studije (CAAS).

Malobrojni nezavisni mediji, čiji je opstanak permanentno ugrožen, pred međunarodnom zajednicom koriste se kao argument u prilog slobode medija.

U obračunu sa neposlušnim medijima koriste se razni oblici finansijskog i institucionalnog pritiska, dok se nezavisni novinari neretko disciplinuju naslovnicama u tabloidima.

U ovakvim okolnostima novinarstvo postaje zahtevnije nego što inače jeste, a srpski novinari postavljeni su pred moralnu dilemu najvišeg reda – držati se principa profesije i gladovati ili kompromitovati struku i preživeti.

Centar za antiautoritarne studije (CAAS) je domaća organizacija koja se od 2015. bori za slobodu govora i medija.

U saradnji sa novinarima nezavisnih redakcija, i uz podršku fondacije Friedrich Naumann za Slobodu, svake godine oni organizuju Škole novinarstva, a od prošle godine programi su dostupni svima kroz Jutjub video lekcije.

Cilj dosadašnjih snimljenih kurseva nije bio samo edukativan, već i informativan za širu publiku, zainteresovanu za razumevanje uloge medija u društvu, ali i povećanja opšte medijske pismenosti.

Prema svojim ciljevima, ovogodišnja CAAS-ova Škola novinarstva je najambicioznija do sad.

U saradnji sa novinarima redakcije Danasa i Vesnom Radojević, novinarkom KRIK-a, snimljeno je sedam lekcija.

Lekcije su osmišljene kao nastavak prethodnog predstavljanja novinarskih žanrova i ovaj put su pokriveni tehnički, odnosno zanatski, aspekti novinarstva.

Novinari Danasa govorili su o vrstama i elementima vesti, naslovu, lidu, izvođenju novinarskog intervjua, pisanju reportaže, organizaciji rada u redakciji, a Vesna Radojević je govorila o značaju proveravanja informacija.

Sve lekcije su dostupne na Jutjub kanalu Centra za antiautoritarne studije.

Drugu fazu ovogodišnje Škole novinarstva omogućila je saradnja sa Vukašinom Obradovićem.

Petnaest lokalnih redakcija iz Bujanovca, Vranja, Valjeva, Leskovca, Kragujevca, Čačka, Kraljeva, Niša, Novog Pazara i Kikinde ovog leta će omogućiti praksu polaznicima Škole.

Konkurs za pomenute prakse je već u toku i trajaće do 15. jula. Odabrani polaznici će tada rešavati eliminacioni test, sa pitanjima iz video lekcija, a nakon toga će im biti organizovana praksa.

Uz mentorski rad sa Vukašinom Obradovićem, i uz tehničku podršku Centra za antiautoritarne studije, mladi novinari će tokom prakse imati priliku da istraže i snime priču od lokalnog značaja.

Priče polaznika će biti promovisane kroz kanale Centra za antiautoritarne studije, ali i prikazane na našoj godišnjoj konferenciji krajem godine.

Tokom snimanja ovogodišnje Škole novinarstva u redakciji Danasa, saznali smo da profesionalne novinare motiviše vera da je suština novinarstva rad u interesu građana.

Verujemo da je upravo ova strast, osetljivost na nepravdu i težnja ka istini, temelj koji rešava moralni problem propagande.

Kroz praktičan rad u redakciji koja odoleva pritiscima i odbija da se kompromituje, mladi novinari na početku karijere će imati priliku da od prvog dana uče od najboljih.

Poput ideala demokratije, i ideal slobodnih medija bi trebalo da ide odozdo, od samih građana koji prepoznaju profesionalne i objektivne medije i nagrađuju ih svojom pažnjom i poverenjem.

Da bi ovo bilo dostižno, neophodna je snažnija veza organizacija civilnog društva i nezavisnih medija. Upravo to je zamisao ovogodišnje Škole novinarstva.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Novinari i urednici Danasa i urednica @raskrikavanje @krik.rs Vesna Radojević bili predavači u Online školi novinarstva @caasovci. Sedam osnovnih lekcija novinarstva dostupno na #YouTube #novinarstvo

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari