Čačanski radnici na protestu zahtevaju da se reši status fabrike 1Čačak Foto: www.wikipedia.org / By Forgivenday

Radnici čačanske Fabrike reznog alata (FRA) zahtevali su na današnjem protestu upozorenja da se „reši status fabrike“ i najavili da će potest nastaviti u ponedeljak ispred zgrade Gradske uprave.

Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da status te fabrike nije rešen i da se plate ne isplaćuju redovno.

On je rekao da je fabrika nekoliko godina bila u „fazi restrukturiranja“ koja je, po njegovoj oceni, neuspešna.

„Mi smo jedina fabrika koja nema satus. Izrađujemo specijalne alate za namensku industriju, ali fabrike ‘Zastava’ i ‘Krušik’ nam duguju za isporučene alate“, rekao je Đelić.

Rekao je da su od gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića tražili da ih primi, ali nisu dobili odgovor.

Đelić je naveo da ne radi fabrički pogon „Kuglična vretena“, kojeg su sudski izvršitelji preuzeli polovinom novembra prošle godine zbog duga fabrike jednoj privatnoj čačanskoj firmi.

Mašine su i dalje u posedu fabrike, a proizvodile su „kuglična vretena“ za namensku industriju.

Đelić smatra da je jedino rešenje za FRA „kontorlisani stečaj“, da od 503 sadašnja radnika, ostane da radi 250 do 280, dok bi ostali bili zbrinuti kroz socijalni program.

Đelić je rekao da je 170 radnika te fabrike starije od 60 godina i da je gotovo isti broj zaposlenih u proizvodnji i u administraciji.

„Fabrika neće moći da funkcioniše ako ne dođemo do realnog broja zaposlenih“, rekao je Đelić i dodao da očekuje da se Ministarstvo privrede Srbije uključi u rešavanje problema.

FRA, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari