Nehmatulah Jusefi, poput mnogih prodavaca islamskih haljina prodaje 50 odsto manje burki otkada su 2001. godine talibani svrgnuti sa vlasti i ističe da će morati da nabavi druge vrste islamskih haljina da bi nadoknadio izgubljeni profit. U vreme vladavine talibana dugačka plava haljina koja je pokrivala ženu od glave do stopala – burka – bila je obavezna. „Ja mislim da je voljom Boga prodaja burki opala i da ću prodavati čador namaz ili čak manto šalvar“, izjavio je Jusefi za Rojters.


Čador namaz je duga crna haljina koju nose žene širom Irana i koja otkriva ženino lice, ali prekriva ostatak glave i tela do članaka. Manto šalvar je dugačak ogrtač koji se nosi preko pantalona i popularan je kod žena u prestonici Kabulu, koje se oblače slobodnije u odnosu na žene iz provincije. Uvek se nosi sa maramom koja pokriva glavu. I dok bi na pariskim bulevarima čadori mogli da budu prihvatljiviji od burki, Jusefi se nada da će stvari u Avganistanu napredovati u toj meri da će žene moći da odlaze na pijacu slobodno, obučene po svojoj želji.

Mnoge mlade Avganistanke se žale da se osećaju veoma loše dok nose burke, da ne mogu da dišu, da osećaju pritisak na glavi, ali ističu da u porodici insistiraju da ih nose, govoreći kako je čador namaz loš i nemoralan. Jusefi ističe da je sve stvar kulture i da muškarci čim vide ženu koja nema pokriveno lice zure u nju. „Ako žena dođe na pijacu otkrivenog lica na stotine pari očiju pilje u nju, jer takva je ovde klima“, kaže on i dodaje do to neće da se promeni još dugi niz godina jer je kultura u ovoj zemlji drugačija nego u nekim drugim zemljama.

Sarkozi protiv potčinjavanja žena

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi nedavno je osudio nošenje burki i istakao da one nisu dobrodošle u Francuskoj jer su simbol potčinjavanja žena. „Mi ne možemo da prihvatimo da pojedine žene u našoj zemlji budu zarobljenici iza tkanine, odsečene od socijalnog života, uskraćene za sopstveni identitet“, rekao je Sarkozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari