ISTRAŽIVANJE Čak 61,6 odsto građana smatra da tate ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece 1Foto: Pixabay/StockSnap

Očevi u Srbiji ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, a većina smatra da je uloga oca u odrastanju mališana bitna tek od treće godine, pokazalo je istraživanje o ulozi oca u porodici koje je sprovelo Udruženja „Prvi put s ocem“, koje se već 10 godina zalaže za aktivniju ulogu očeva u životima dece.

To je bio i povod da upute pismo Ministarstvu za brigu o porodici da podrži njihovu inicijativu da Srbija dobije Nacionalni dan očevakao što je to uradilo više od 50 zemalja sveta.

Iz Udruženja navode da istraživanje, koje su sproveli povodom Međunarodnog dana očeva, pokazuje da čak 61,6 odsto smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, dok nešto više od trećine (36,6 odsto) ipak misli da su i mama i tata podelili svoje dužnosti.

ISTRAŽIVANJE Čak 61,6 odsto građana smatra da tate ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece 2Izvor: Udruženje „Prvi put s ocem“

Prema rezultatima ankete, 68,8 odsto se izjasnilo da je otac presudan u odrastanju deteta tek od treće godine pa sve do puberteta, a skoro četvrtina (21,1 odsto) misli da je tata bitan deci tek u pubertetu. Samo 10 odsto roditelja vidi oca kao bitnu figuru u odrastanju dece od samog rođenja bebe.

„Na pitanje koja ja najvažnija uloga oca u porodici, velika većina, čak 60,9 odsto, smatra da je to podela svih obaveza sa suprugom. Da je najvažnija uloga oca da bude autoritet deci smatra oko 27,6 odsto roditelja, dok 11,5 odsto vidi glavnu ulogu oca kao nekog ko se brine o materijalnom stanju porodice“, navode iz Udruženja „Prvi put s ocem“.

ISTRAŽIVANJE Čak 61,6 odsto građana smatra da tate ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece 3

Na pitanje čija je uloga u porodici važnija, 90,7 odsto misli da je podjednako važna i majčina i očeva. Oko 10 odsto ispitanika dalo je prednost majci.

„Ohrabrujući je podatak da većina ispitanika smatra da je uloga oca podjednako bitna za odrastanje i dečaka i devojčice, čak njih 92 odsto, dok samo šest odsto smatra da je otac bitniji za razvoj dečaka, a dva odsto da je važniji za razvoj devojčice“, navode iz udruženja.

Ovakvu sluku, kako kažu, treba menjati i uključiti očeve u odrastanje i vaspitanje dece.

U zemljama u kojima je uveden Međunarodni dan očeva se obeležava treće nedelje u junu, ove godine to će biti sutra, 18. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari