Istraživanje: Oko 54 odsto građana Kosova smatra da su presude Ustavnog suda pravične 1Foto: BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/

Demokratski institut Kosova (KDI) objavio je danas rezultate istraživanja javnog mnjenja po kojim 54 odsto građana smatra da su presude Ustavnog suda u vezi sa zakonima o reformi pravosuđa pravične, 24 odsto smatra da nisu, dok 21 odsto ispitanika nije odgovorio.

Violeta Hadžoli iz KDI rekla je na predstavljanju rezultata da je svrha ankete da pokaže kako građani vide pristup Vlade i opozicionih subjekata procesu reforme pravosuđa, kako su videli odluke Ustavnog suda o zakonima koji pokušavaju da reformišu pravosudni sistem i kakva su očekivanja od tog procesa.

Upitani kako ocenjuju pristup Vlade reformi pravosuđa, 49 odsto ispitanika je navelo da Vlada kroz reformu ima za cilj jačanje vladavine prava naspram 22 odsto građana koji smatraju da Vlada kroz reformu želi intervenciju u sektoru pravde.

Da Vlada ignoriše druge aktere u procesu izrade zakona ocenilo je 18 odsto ispitanika.

Na pitanje koji bi razlozi mogli biti da opozicioni subjekti šalju reformske zakone Ustavnom sudu, 31 odsto građana je odgovorilo da je opozicija poslala zakone sudu zbog njihovog lošeg kvaliteta, dok je 31 odsto ocenilo da to radi kako bi se izbegla mogućnost uplitanja Vlade u pravosudne organe.

Istraživanje je pokazalo da 25 odsto građana smatra da je opozicija poslala zakone Sudu jer se oseća ugroženom reformom pravosuđa, dok 17 odsto ispitanika smatra da opozicija tim postupkom koči reformu.

Upitani kakva su njihova očekivanja od procesa reforme pravosuđa, 41 odsto građana je odgovorilo da očekuje da će reforma ojačati vladavinu prava, 30 odsto smatra da će reforma unaprediti rad sudova i tužilaštava, dok 28 odsto anketiranih građana ne očekuje promene od reforme pravosuđa.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je od 4. do 15. marta a učestvovalo je 1.065 ispitanika starijih od 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari