Impresivna monogafija „Od zlata gudalo“, posvećena velikanu naše tradicionalne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu, promovisana je u njegovoj zavičajnoj varoši Velikom Gradištu. U svečanoj sali opštine Veliko Gradište, pored domaćina, prisustvovali su ministar kulture Predrag Marković i saradnici barda srpske narodne muzike.

Promoteri monografije bili su članovi Umetničkog saveta tradicionalnog Festivala „Carevčevi dani“ koji se već 18 godina svakog leta održava u ovom šarmantnom gradiću na obali Dunava: profesor Nikola Rackov, magistar Mirjana Drobac, poznati violinista Branko Belobrk i profesor etnomuzikologije dr Dragoslav Dević.

Nazvavši ovu publikaciju dragocenom, govorio je ministar Predrag Marković: – Hoćemo da promocijom ove monografije ispravimo jednu nepravdu što ovde i činimo već osamnaest godina, rekao je Marković. Gradište je jedan od retkih gradova u Srbiji koji na adekvatan način poštuje svoje velikane dok neki gradovi ne uspevaju da prepoznaju njihov značaj i doprinos. Tokom njihovog žitota posebno. To je loša poruka a ovo je najbolja – da ljudi umeju da cene stvaralaštvo i da talenti ostanu ovde, da se vraćaju ili zadržavaju prisne veze sa svojim gradom. Oni će kao mnogi drugi, dok slušaju Carevca, doživeti ono što je najvrednije u našoj tradiciji“.

Ovu priču o legendarnom maestru naše izvorne muzike dopunili su umetnici iz Beograda izvodeći na violini melodije za koje je „Car“ bio najviše vezan.

Inače, u monografiji se, pored tekstova, nalaze brojni notni zapisi a uz knjigu je objavljen i kompakt disk sa raznovrsnim materijalima o velikanu narodne muzike.

Na Vlastimira Pavlovića podsetio je jedan od njegovih najbližih saradnika, maestralni violinista Branko Belobrk, navodeći da spada među one koji su imali sreću da uče od velikog Carevca. – U fonoteci Radio Beograda postoji obilje snimaka Velikog narodnog orkestra, na čelu sa „Carem“, koji nam otkrivaju svu raskoš njegove umetničke duše i neprevaziđenu interpretaciju naše tradicionalne narodne muzike, rekao je Belobrk. Profesor Nikola Rackov je istakao da je ova publikacija rezultat upornih nastojanja da se Vlastimiru Pavloviću oda zaslužena počast i njegovo stvaralaštvo otrgne od zaborava kao i melodije koje je stvarao i maestralno interpretirao.

U ime domaćina, prisutnima se obratio predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić: – Još pre osamnaest godina, kada smo ustanovili Festival „Carevčevi dani“, smatrali smo da bi trebalo publikovati jednu ovakvo kapitalnu knjigu što smo, evo, sada i dočekali. Možda se njeno stvaranje odigravalo sa izvesnim zakašnjenjem ali lep povod predstavlja činjenica da se ona pojavljuje baš na 18 rođendan Festivala, što u simboličnom smislu punoletstva, predstavlja i neku prekretnicu u životu svakog čoveka. Smatram da će i ovaj, predstojeći Festival „Carevčevi dani“, predstavljati neku vrstu prekretnice uz uverenje da ćemo njegove umetničke domete svake godine podizati na viši nivo“.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je svečano uručio monografiju o bardu tradicionalne srpske muzike ministru kulture Predragu Markoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.