Čas počinje sa osmehom, a završava se muzikom 1

Škola u koju đaci ulaze sa osmehom, nastavnici sa uživanjem prenose znanje, a čas se završava muzikom. Sve je to srednja Farmaceutsko-fizioterapeutska škola, ali i mnogo više.

Ušuškana u mirnom delu Zvezdare, ova škola otvara vrata samo izabranima, jer je zbog velikog interesovanja učenika upisni prag svake godine veoma visok, a ujedno deluje kao jedinstvena oaza, specifična po sadržajima i pristupu koji nudi svojim učenicima.

U ovoj školi Svetosavska svečanost traje celu sedmicu, tokom koje učenici dobiju priliku da prikažu brojne veštine koje su stekli na raznolikim vannastavnim aktivnostima. Svake godine program Svetosavske nedelje obeležen je drugačijom temom koja se tokom školske godine istakne kao interesantna i simbolična, kako za učenike tako i za nastavnike.

Nastavna jedinica „Selice“ Desanke Maksimović, ove godine je inspiracija za sve aktivnosti u okviru proslave Svetog Save.

Zašto baš „Selice“? Jer se ove godine duh i entuzijazam ove škole preselio čak u Štutgart, kroz saradnju lingvističke sekcije Farmaceutsko-fizioterapeutske škole sa tamošnjom dopisnom školom za naše učenike u dijaspori.

Zahvaljujući toj razmeni ideja i znanja, naši đaci dobili su Prvu nagradu lingvističke sekcije škole u Štutgartu, objašnjava nam Biljana Vukosavljević, direktorka Farmaceutsko-fizioterapeutske škole, i naglašava da je ta saradnja krunisana filmom koji su đaci snimili i poslali svojim drugarima iz Nemačke.

– Ovo prijateljstvo dve škole razvilo se zahvaljujući našoj profesorki srpskog jezika i književnosti koja je otišla u Štutgart da drži dopunsku nastavu maternjeg jezika deci iz Srbije po preporuci Ministarstva prosvete. Kasnije su i njihovi učenici sa nastavnicima došli nama u goste. Neobično je što je naša škola baza i Filološkom fakultetu u Beogradu, imamo i njihovu povelju zahvalnosti – sa ponosom je istakla Vukosavljevićeva.

Ona dodaje da je odraz talenta za jezike i znanja njenih đaka i rešenje kojim je Ministarstvo prosvete prošle godine odobrilo otvaranje jednog odeljenja koje će školovati decu na dva jezika – bilingvalno odeljenje farmaceutskih tehničara.

– U saradnji sa opštinom Zvezdara, kroz zajednički projekat obezbedili smo fono-labaratoriju, to je prvi korak za ulazak u bilingvalnu nastavu – uzbuđeno najavljuje direktorka.
A u okviru Svetosavske svečanosti ovu školu će posetiti i predstavnici Kineske ambasade u Srbiji koji će najaviti početak fakultativne nastave kineskog jezika u ovoj školi.

– Od februara uvodimo ovaj izborni predmet, među decom već postoji veliko interesovanje, to nam je i bio motiv da im ponudimo priliku da još nešto nauče. Đaci će moći da učestvuju na takmičenjima, a nadamo se i da će dobiti neku stipendiju da se dalje usavršavaju – istakla je Vukosavljevićeva.

Veru da će postići uspeh na bilo kom takmičenju potvrđuju i dosadašnja dostignuća đaka ove škole. Ona u svakoj generaciji iznedri učenike koji budu oslobođeni prijemnog ispita na Farmaceutskom fakultetu zahvaljujući rezultatima koje postižu na republičkim takmičenjima, a donose i različite medalje sa svetskih takmičenja. Dodatan podstrek u radu, kako za učenike tako i za nastavnike, jeste to što đaci lako dolaze do posla, a 90 odsto njih ostane u svojoj struci.

Pronalazak radnog mesta za ove mlade ljude verovatno ne predstavlja težak zadatak zato što su još u školi blisko uključeni u svoju struku, aktivno učestvuju u praksi i obezbeđeni su im svi mogući uslovi za sticanje praktičnih znanja. Od 2006. godine u ovoj školi postoje učeničke kompanije koje uspešno predstavljaju na tržištu proizvode koje prave učenici sa profesorima, u vreme profesionalne prakse.

Kroz rad u ovim kompanijama, zaključuje direktorka, đaci stiču radno iskustvo, sigurnost u nastupu i komunikaciji, što malo koja druga škola može da ponudi.

– Učimo ih da se osamostale, da budu odgovorni za svoj rad i ispunjavaju obaveze pravovremeno. Đaci su vrlo spremni da se odazovu i učestvuju u vannastavnim aktivnostima, bez njihove volje ne bismo mogli to da realizujemo. Uvek smo težili da budemo malo drugačiji i mislim da su to prepoznala deca i roditelji – kaže Vukosavljevićeva.

Sredstva koja se prikupe radom njihove male kompanije ulažu se u nabavku najsavremenije opreme za učenje. Tako se ova škola može pohvaliti aparatima nove tehnologije kakve ne poseduju ni pojedini domovi zdravlja. Oni uče da rade sa specijalizovanim kozmetičkim laserima, u hidromasažnom bazenu, da rukuju saunom ili prave preparate i lekove u profesionalno opremljenoj laboratoriji. A po završetku časa, umesto zvona, na hodniku ih dočeka muzika i prijatan prostor za druženje.

Program proslave

Centralna svečanost povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava, koja se danas održava, nosi naziv „Reči koje čuvaju Svetosavlje“ a biće propraćena i filmom koji je delo učenika ove škole. Filmska priča prati temu ovogodišnje proslave i govori o mostu između „selica i stanarica“ odnosno dijaspore i matice.

Istorijat i priznanja‘]

Srednja Farmaceutsko-fizioterapeutska škola osnovana je 2003. godine kao ogledna škola sa 20 učenika, a sadašnji maturanti poslednja su ogledna generacija. Danas ova škola broji preko 770 učenika kroz četiri različita usmerenja – farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, kozmetički tehničar i trogodišnji smer za masera. Ujedno je i ponosni dobitnik Svetosavske nagrade za 2013. godinu, Vidovdanskog obeliska zajedno sa Kliničkim Centrom Srbije za 2015. godinu od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, a prošle školske godine u eksternoj evaluaciji ocenjena je najvećom ocenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari