Časovi skraćeni u užičkim školama 1Foto: N. Kovačević/ Danas

U školama u Užicu, čije su sindikalne organizacije članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, od jutros većina profesora je u štrajku i časovi traju 30 minuta.

Prema podacima iz sindikata, svi nastavici su u štrajku u Medicinskoj, Ekonomskoj i Umetničkoj školi, većina u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, ali štrajku se pojedinačno prudružuju i nastavnici u onim školama koje nisu članice Unije.

Branko Nikolić, predsednik sindikalne organizacije u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“, kazao je za Danas da se u nekim školama na 30 minuta oglašava školsko zvono, u nekima nastavnci izlaze iz učinoca nakon tog vremena, a neki ostaju u učionicama.

Iz Užica, kako dodaje, nije bilo organizovanog odlaska prosvetnih radnika na protest u Beograd.

On podseća na to da je današnji štrajk posledica neispunjavanja sporazuma koji su, 2015. godne, nakon višemesečnog štrajka, potpisali predstavnici Unije, tadašnji ministar prosvete i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

„Od tada, Vlada se ponaša kao da taj sporazum ne postoji“, kaže za Danas Branko Nikolić.

Tim sporazumom, podseća, trebalo je da se uvedu platni razredi u celom javnom sektoru da se ne dešava da zaposleni sa trećim ili četvrtim stepenom u javnim preduzećima imaju veći platu od nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme.

„Već sedam godina, od potpisivanja tog sporazuma, nastavnik gubi jednu minimalnu platu godišnje“, ističe za Danas Nikolić.

Osim toga, prosvetni radnici zahtevaju povećanje zarada za 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od po 20.000 dinara.

„Zahtevamo da se, radi poboljšanja kvaliteta rada, broj učenika u odeljenjima smanji sa sadašnih 30 na 24 učenika, jer su reorganizacijom zapošljavanja ostvarene značajne uštede u prosvetnom budžetu“, kazao je za Danas Nikolić i istakao da, „za razliku od prethodnih štrajkova, prosvetni rednici koji sada štrajkuju nisu izloženi pritiscima direktora“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari