Predsednik Ugo Čaves krenuo je u veliku turneju po zemljama Južne Amerike kako bi osnažio uticaj Venecuele u regionu i oslabio moć zapadnih kreditora. Socijalistički lider obećao je da će kupiti argentinske obveznice u vrednosti od milijardu dolara i pomoći finansiranje fabrike gasa vredne 400 miliona dolara, učvršćujući reputaciju dobrotvora koji pomaže ekonomski oporavak Buenos Airesa.

Predsednik Ugo Čaves krenuo je u veliku turneju po zemljama Južne Amerike kako bi osnažio uticaj Venecuele u regionu i oslabio moć zapadnih kreditora. Socijalistički lider obećao je da će kupiti argentinske obveznice u vrednosti od milijardu dolara i pomoći finansiranje fabrike gasa vredne 400 miliona dolara, učvršćujući reputaciju dobrotvora koji pomaže ekonomski oporavak Buenos Airesa. Očekuje se da predsednik Čaves najavi ostale ekonomske i energetske sporazume tokom poseta Urugvaju, Ekvadoru i Boliviji, ističući ambiciju da kao lider drži pod kontrolom zajednički front Latinske Amerike. „Moramo se ujediniti, a severnoamerička imperija to ne želi“, rekao je Čaves novinarima u Buenos Airesu. „Reč je o borbi interesa, ali mi ćemo dobiti ovu bitku“, dodao je on.
Predsednikova turneja, prilikom koje će posetiti četiri zemlje, počela je u utorak i predstavlja pokušaj da Venecuela istakne svoju moć posle niza neuspeha u Južnoj Americi, uključujući inicijative Karakasa za osnivanje panregionalne banke i gasnog naftovoda koje su zapale u ćorsokak. Opijen prihodima od nafte Čaves je rekao da je njegova vlada kupila argentinske obveznice vredne 500 miliona dolara, kao i da planira istu kupovinu tokom predstojećih meseci, čime će vrednost argentinskih obveznica, kupljenih u protekle dve godine, premašiti pet milijardi dolara. To potvrđuje poziciju Venecuele kao jednog od vodećih kreditora Argentine i omogućava Buenos Airesu da ovog meseca ispuni svoje strane obaveze u vrednosti od 2.5 milijardi dolara, baš u trenutku kada zemlja ima problema da privuče strane investitore i kredite.
Pored toga, Čaves će steći reputaciju kao lider koji je pomogao svom savezniku da se oporavi od ekonomskog sloma iz 2002. koji je pretio da Argentinu učini „kantom za đubre“, ostavljenom na milost i nemilost organizacijama kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond (MMF) kojih se mnogi, kao instrumenata zapadne dominacije, gnušaju u Latinskoj Americi.
„Ovo je veliki napor za Venecuelu, ali mi to činimo znajući šta je dovedeno u pitanje. Argentina se oslobađa od Drakule, ona prekida veze s MMF“, rekao je Čaves. U januaru 2006. Argentina je isplatila dug od 9.6 milijardi dolara MMF, obezbeđujući predsedniku Nestoru Kirčneru slavu u domovini zbog ponovnog uspostavljanja nacionalnog ponosa i suvereniteta. Kritičari kažu da je argentinski predsednik samo zamenio jednog gospodara, MMF, drugim, mnogo radikalnijim i kontroverznijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari