Čeku o povraćaju zemlje Dečanima: Ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo 1Foto: Eparhija raško prizrenska

Premda odluke Ustavnog suda treba da se sprovode, ipak nikada ništa ne treba da uzimamo zdravo za gotovo, ovako je kosovski ministar kulture Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku) ocenio to što se već šest godina manastiru Visoki Dečani ne vraća 24 ha zemlje, kako je to odlučio Ustavni sud Kosova 2016.

„Potrebno nam je kritičko razmišljanje da analiziramo šta je to u odluci“, smatra ovaj ministar, kada je u pitanju presuda Ustavnog suda kojom se traži povraćaj zemlje Visokim Dečanima, prenosi portal KoSSev delove njegovog intervju za Kanal 10.

On je ponovio i na račun SPC i na račun organizacije Evropa Nostra zbog toga što se manastir koji je inače već drugu deceniju pod Uneskovom zaštitom prošle godine našao među 7 najugroženijih evropskih spomenika kulture.

„Prošle godine smo imali neviđeni napad evropske nevladine organizacije Europa Nostra, koja je na paradoksalan način proglasila manastir Dečani za jedno od najugroženijih mesta u Evropi. Činjenica je da postoje Srbi koji rade za Evropu nostru, koji lobiraju za srpsku politiku u ovoj nevladinoj organizaciji koja je najstarija u Evropi za kulturno nasleđe. Uvek je bila poznata kao vrlo profesionalna organizacija, ali su, nažalost, pali na beogradsku politiku“, kazao je sada Čeku.

Na to što se odluka Ustavnog suda Kosova o povraćaju manastirske zemlje ne sprovodi već godinama redovno podsećaju zemlje Kvinte, EU, i sam manastir Visoki Dečani sa pozivima da kosovska vlast primeni odluku sopstvenog Ustavnog suda.

Ove nedelje je na to u još jednom godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava na Kosovu podsetio i Stejt Department.

„Ima mnogo važnih pitanja i ja ću spomenuti samo nekoliko njih. Prvi je uništavanje kosovskog kulturnog nasleđa u ratu 1998-99. Postoji preko 1000 spomenika koje su srpske snage namerno uništile kao napad na albanski identitet na Kosovu. Ima i drugih pitanja, kao što je otpor pravoslavne crkve ne samo da ne prizna Kosovo kao državu, već uopšte ne žele da kontaktiraju našu Vladu kako bi razgovarali o pitanjima koja ih zanimaju“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari