Zaposleni u preduzeću „Erozija“ d.o.o. koje, prema informaciji iz te firme, posluje u okviru državnog Javnog preduzeća „Srbija vode“, najavili su skorašnje radikalne proteste, odnosno blokadu saobraćajnica, ustanova i institucija ne bi li naterali nadležne i poslovodstvo da im isplati 14 zaostalih zarada i popravi statusni i materijalni položaj „Erozije“.


Predsednik sindikata u „Eroziji“ Zvonko Radović kaže da zaposleni u toj firmi od početka 2012. nisu primili nijednu platu, te da im nije isplaćeno ni pet plata iz prošle godine.

– Ne možemo više da radimo bez plata. Dosta smo trpeli i dogorelo je do nokata. Iz preduzeća je već otišla polovina od doskorašnjih 60-tak radnika. Nas 29, koliko nas je ostalo, nemamo gde, a dovedeni smo na ivicu egzistencije. Nije nam, dakle, ostalo ništa drugo, nego da pokušamo da se borimo za svoja prava i to svim legitimnim sredstvima – ističe Radović.

U sindikatu „Erozije“ kažu da su u nezavidnoj finansijskoj situaciji isključivo preduzeća tog tipa južno od Save i Dunava, dok je grupacija srodnih firmi okupljenih oko Beograda i u Vojvodini u dobroj poslovnoj situaciji. Sindikalci „Erozije“ takođe tvrde da upravo država svojim administrativnom merama guši to kragujevačko preduzeće, koje se još od 1957. u Šumadiji bavi regulacijom rečnih korita i ostalih vodenih tokova, zatim obezbeđivanjem brana i poslovima niskogradnje.

U prilog tvrdnji da su nadležni državni organi najodgovorniji za poslovno-finansijsku agoniju svoje firme, zaposleni u „Eroziji“ navode da je i poslednji dogovor te firme sa ovdašnjom lokalnom samoupravom o regulaciji korita reke Ugljeđnice, koju je zajednički trebalo da finansiraju grad Kragujevac i JP „Srbija vode“, osujećen protivljenjem Republičke direkcije za vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari