Cena pšenice ne bi smela da bude ispod 50 dinara za kilogram, poručuju ratari 1privatna arhiva

Suša koja je prepolovila prinos pšenice i vlast koja je zabranila izvoz žita, ozbiljno su pogodile srpsku poljoprivredu. Cena pšenice ne bi smela da bude ispod 50 dinara za kilogram, kao što je to u zemljama u okruženju.

U opštini u kojoj se većinski deo stanovništva bavi poljoprivredom, na prilike u poljoprivredi osvrnuo se Vukašin Baćina, ratar i stočar i šef opozicione odborničke grupe u Skupštini opštine Sečanj.

– U normalnim godinama prinos pšenice je oko četiri tone po katastarskom jutru, ove godine zbog suše rod je prepolovljen. Pored suše imamo još goru nepogodu za poljoprivrednike, a to je vlast koja je zabranila izvoz a s druge strane veštački pokušava da obori cenu pšenice na oko 30 dinara, kaže Baćina.

Imajući u vidu drastično veće cene repromaterijala, đubriva, pesticida, radne snage i goriva, realna cena ovogodišnje pšenice ne bi smela da bude ispod 50 dinara za kilogram, kao što je to u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

-U normalnim državama vlast se trudi da pomogne poljoprivredniku, kod nas je logika drugačija. Cilj je otežati poljoprivrednicima kako bi što veći profit i marže uzeli monopolisti, otkupljivači pšenice bliski režimu, koji uzimaju razliku i do 15 dinara po kilogramu.

Poljoprivrednici plaćaju porez na odvodnjavanje a da poslednje tri godine imamo sušu, a sa druge strane država ne radi ništa da očisti već postojeću kanalsku mrežu koja bi se koristila za navodnjavanje, ne podstiče bušenje bunara za zalivanje, smatra Baćina.

Suša će umanjiti i rod suncokreta, čija cena ne bi smela da bude manja od 120 dinara za kilogram. Slična je situacija i sa kukuruzom, a ovo je u Vojvodini treća godina za redom sa umanjenim rodom kukuruza.

– Agrarna politika je katastrofalna. Hitno je potrebna sistemska podrška srpskoj poljoprivredi. Prva mera mora biti oslobađanje tržišta i usklađivanje sa cenama u regionu. Poljoprivrednicima je potrebno regresirano gorivo i subvencije kao što je to u svim zemljama u regionu, ističe Vukašin Baćina, šef opozicione odborničke grupe u Skupštini opštine Sečanj.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari