CEPRIS neće učestvovati u postupku predlaganja ili podrške istaknutim pravnicima 1Foto: Stanislav Milojković

Centar za pravosudna istraživanja neće učestvovati u postupku predlaganja ili javne podrške bilo kom kandidatu za člana VSS koje bira Narodna skupština, navela je danas ova organizacija.

U saopštenju za javnost oni su istakli nekoliko razloga za ovu odluku, uključujući kriterijume za izbor kandidata, zatim činjenicu da se stariji od 65 ne mogu prijaviti, kao i da prijava na konkurs nijednom kandidatu ne obezbeđuje učešće u postupku izbora.

– Zakon o Visokom savetu sudstva odredio je kriterijume za izbor istaknutih pravnika koji su pretežno negativno određeni (šta istaknuti pravnik ne sme biti/kako ne sme postupati). CEPRIS ostaje pri stavu iznetom tokom postupka izrade zakona, da ovako određeni kriterijumi ne mogu dovesti do izbora najboljih kandidata, odnosno do izbora kandidata koji su našoj profesiji doprineli na pozitivan način, onaj koji ih preporučuje da postanu članovi najviših pravosudnih tela. O mogućim kriterijumima za pozitivno određenje pojma istaknuti pravnik je tokom prošle godine pisao član UO CEPRIS-a Bojan Spaić u tekstu „Istaknuti pravnik“ – uputstvo za upotrebu – naveo je CEPRIS.

Iz ove organizacije ističu i da je odredba kojom se onemogućava osobama starijim od 65 godina da konkurišu za ovu poziciju diskriminatorna i za nju ne postoji valjano opravdanje.

– Njome je iz postupka izbora isključen veliki broj pravnika koji su tokom svoje profesionalne karijere značajno doprineli pravnoj teoriji i praksi – ističe CEPRIS.

CEPRIS takođe navodi da prijava na konkurs nijednom kandidatu ne obezbeđuje učešće u postupku izbora.

– Za stvarno razmatranje prijave potreban je predlog člana skupštinskog odbora za pravosuđe, što rešenje iz člana 151 stav 3 Ustava čini dodatno politizovanim (Ustav ovlašćuje Odbor da Skupštini predloži kandidate za izbor, ali ne i da vrši preselekciju kandidata iz javnog konkursa).

Iz CEPRIS-a su poručili da će nastaviti da prate primene Zakona o Visokom savetu sudstva i da se zalažu za izmene neadekvatnih zakonskih rešenja.

– Poslednje uključuje i podnošenje inicijativa ili predloga za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba ovog zakona, ali i sve druge aktivnosti koje ukazuju na to da postupak koji je trenutno u toku ne može garantovati izbor najboljih kandidata u Visoki savet sudstva – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari