Pohod ekstremista na romsku četvrt Janov u Litvinovu na severu Češke pretvorio se u subotu popodne u uličnu bitku radikala ekstremne desnice i policije.

U seriji čarki kada su ekstremisti bacali na policajce kamenice, molotovljeve koktele i petarde ranjeni su jedan policajac i jedan radikal, a šestorica su uhapšena, saopštila je portparol policije Ludmila Svjetlakova.

Pohod na naselje sazvala je marginalna ekstremistička Radnička stranka i na centralni trg u Litvinovu stiglo je popodne oko 400 njenih simpatizera i neonacista. Kada je zamenik gradonačelnika Litvinova Martin Klika zatražio od ekstremista da se raziđu jer je skup nelegalan, napali su kordon policajaca, a preko 200 njih je probilo obruč i raštrkani u grupice uputili su se ka Janovu.

Tu je na njih čekalo oko 200 Roma naoružanih motkama, palicama i onim šta im se našlo pri ruci, a policija je morala da upotrebi vodene topove i jedva sprečila radikale da prodru do Roma iza kordona, javljaju češki mediji.

Marginalna Radnička stranka dospela je ovog leta u žizu interesovanja javnosti kada je osnovala svoje domobranske patrole koje u raznim gradovima Češke samoinicijativno i nelegalno pokušavaju da nadziru lokalne Rome, pravdajući to time da Romi ugrožavaju belu češku većinu. Predveče se situacija u Litvinovu smirila, ali policija nije još opozvala pojačane patrole iz grada i vanredne mere bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari