Četiri člana porodice indijskog milijardera idu u zatvor u Švajcarskoj zbog eksploatacije radnika 1Foto: FreeImages

Milijarder iz Indije po imenu Prakaš Hindudža i troje članova njegove porodice danas su u Švajcarskoj osuđeni na zatvorske kazne jer su u svojoj vili u toj zemlji u iskorišćavali indijske radnike tako što su im oduzimali pasoše, zabranjivali im da izlaze napolje i terali ih da rade i do 18 sati dnevno.

Prakaš Hidudža (79), njegova žena Kamal (75), sin Adžaj i sinovljeva supruga Namrata osuđeni su na između četiri i četiri i po godine zatvora. Petooptuženi, porodični menadžer Nadžib Zijazi osuđen je uslovno na 18 meseci zatvora.

Sud je odlučio da je četvorka snosi krivicu zbog eksploatacije i ilegalnog zapošljavanja radnika, gotovo potpunog uskraćivanja zdravstvenog osiguranja za radnike i davanje nadnica koje ne dostižu ni deseti deo plate koja se u Švajcarskoj isplaćuje za te vrste poslova.

Prema rečima tužilaca, radnici su opisali „atmosferu straha“ koju je zavela Kamal Hindudža. Prinuđivani su da rade sa veoma malo ili nimalo vremena za odmor, a u vreme prijema radili su i kasno noću. Spavali su u podrumu vile, smeštene kraj jezera, i to ne obavezno na krevetima već na dušecima na podu.

Optužene švajcarski sud nije proglasio odgovornim po nekim ozbiljnijim tačkama optužnice, kao što je krijumčarenje ljudi, jer su, kako je rečeno na sudu, radnici znali u šta se upuštaju – barem delimično.

Radi se uglavnom o nepismenim Indijcima koji nisu plaćani u švajcarskim francima već u indijskim rupijima, a ta sredstva su im uplaćivana kod banaka u Indiji kojima oni nisu imali pristup.

Advokati osuđenih tvrde da će se žaliti i da je kazna preterana, ali kažu da su „sa olakšanjem“ primili vest da sud neće osuditi Kamala Hindudžu zbog krijumčarenja ljudi.

Prema njihovim rečima, osuđeni su „veoma lošeg zdravlja“ i radi se o starim ljudima, pa zato i nisu prisustvovali suđenju.

Za Hindudžinu ženu Kamal, advokati su rekli da je na intenzivnoj nezi, u krugu porodice.

Prošle sedmice do medija je stigla informacija da se bogata porodica nagodila sa tužilačkom stranom.

Švajcarske vlasti su zaplenile drago kamenje i luksuzni nakit porodice radi eventualne prodaje kako bi se namirili troškovi postupka i moguće novčane kazne.

Prakaš Hindudža i njegova tri brata upravljaju industrijskim konglomeratom koji posluje u raznim sektorima poput informacione tehnologije, medija, energetike, nekretnina i zdravstva.

Magazin Forbs procenjuje imovinu porodice Hindudža na nekih 20 milijardi dolara.

Porodica ima rezidenciju u Švajcarskoj od osamdesetih godina prošlog veka.

Prakaš Hindudža, koji je pribavio švajcarski pasoš 2000. godine, po sličnoj optužnici kao što je sadašnja već je osuđivan, 2007. godine.

Protiv njega se vodi odvojeni poreski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari