“Četnički grafit u dvorištu škole u Šapcu propagira huligansku, navijačku kulturu": Građanske inicijative i SUBNOR traže uklanjanje tog sadržaja 1Foto: K.V./Danas

Građanske inicijative i Gradski odbor SUBNOR-a Šabac, traže uklanjanje grafita sa likom četnika i navijačkom porukom “četnici sever” sa zida u dvorištu Osnovne škole “Stojan Novaković” u Šapcu.

„Grafit je problematičn po dva osnova, prvo zbog toga što promoviše jednu vrstu političke ideologije, a sa druge strane propagira tu jednu huligansku, navijčku kulturu, a ni jednoj od te dve stvari nije mesto u školskom dvorištu“, kaže za Danas Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Smatra da je u ovom slučaju očigledno da je to urađeno od strane jedne organizovne grupe navijača, koja na ovaj način demonstrira svoju vidljivost i uticaj.

“Četnički grafit u dvorištu škole u Šapcu propagira huligansku, navijačku kulturu": Građanske inicijative i SUBNOR traže uklanjanje tog sadržaja 2
„Grafit treba uklonti“, Bojana Selaković 

„Mislim da generalno u našem društvu imamo rastući problem sa takvim grupama i da tome mora da se posveti ozbiljniji i sistematičniji napor, jer su upravo njima ciljna grupa deca školskog uzrasta”, objašnjava Selaković.

Ističe da razume zabrinutost roditelja i podržava inicijativu da se grafit ukloni.

“U tom kontesktu treba da se pokaže da ljudi koji se na takav način ponašaju i žele da pokažu svoju vidljivost crtanjem grafita i poruka određene sadržine, to ne mogu da rade u školskim dvorištima, jer tome jednostavno nije mesto u školi”, zaključuje Selaković.

Pojavu grafita, osudili su i članovi Graskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova u Šapcu.

“Roditelji i građani su s pravom zabrinuti, a mi borci osuđujemo postupke onih koji otvaraju već zatvorenu istoriju, trujući mlade učenike koji još nisu istorijski obrazovani da mogu razumeti herojsku borbu NOB-a”, kaže za Danas Vladimir Ninković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

Smatra da je slučaj morao biti prijavljen policiji, kako bi se otkrili vinovnici, kao i da zid treba odmah prekrečiti.

Po njegovom mišljenju, pojava grafita ili murala četnika po školama, dokaz je nepoznavanja istorije svoga naroda.

“Ali ni jedan grafit ne može izmeniti istoriju, jer u Srbiji je postojalo 19 logora za vreme Drugog svetskog rata gde je fašistički okupator uz pomoć četnika i drugih saradnika, pobio preko 200.000 naših građna. To se ne sme zaboraviti”, poručuje Ninković.

Nadleži, Ministarstvo prosvete i Prosveta inpekcija koji su obavešeni o ovom slučaju, do sada se nisu oglašavali.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari