Grafit sa likom četnika u šabačkoj osnovnoj školi zaprepastio roditelje: Direktor neobavešten 1Foto: K.V./Danas

U dvorištu Osnovne škole „Stojan Novaković“ u Šapcu, osvanuo je grafit sa likom četnika i natpisom „Četnici sever“, oslikan na zidu sportskog terena.

Grafit nije prošao neprimećen jer se može videti i sa ulice, što je izazvalo pažnju građana, ali i reakcije roditelja čija deca pohađaju ovu školu, a koja i tokom raspusta slobodno vreme provode na ovom terenu.

„Kada smo videli grafit, suprug i ja smo bili šokirani. Smatram da je nedopustivo da slika četnika bude na zidu i veoma sam zabrinuta”, kaže za Danas majka koja u ovoj školi ima dvoje dece, a koja je želela da ostane anonimna.

Grafit sa likom četnika u šabačkoj osnovnoj školi zaprepastio roditelje: Direktor neobavešten 2
Grafit sa likom četnika Foto: K.V./Danas

Ističe da se na ovaj način mladima šalje pogrešna poruka.

“To je u suprotnosti sa vrednostima koje pokušavam da prenesem svojoj deci. Ako u tome nemam podršku škole, već se u njoj deca upućuju na ovakve uzore, onda smo u velikom problemu”, upozorava ona.

Grafit su videli i neki od nastavnika, koji su dali komentar za Danas, ali nisu želeli da budu imenovani.

“Veoma smo iznenađeni, učitelje i nastavnike niko ništa nije pitao i smatramo da je grafit apsolutno neprimeren”, ocenjuju prosvetari.

Ipak, ima i onih koji tvrde da sporan grafit nisu videli, a među njima je i direktor škole Mladen Lazić.

“To je privatni objekat, nemam pojima čije je. Mene niko ništa nije pitao, taj zid je privatno vlasništvo, ne pripada školi”, kazao je Lazić.

Na naš komentar da je dvorište ipak školsko i da se slika četinka nalazi na strani zida koji gleda na dejče igralište, direktor je rekao da nije dao dozvolu za njegovu izradu.

Ipak, nije uspeo da objasni kako je moguće da bez znanja direkotra škole “neko” uđe u dvorište i crta po zidu šta mu je volja.

Na pitanje da li je slučaj prijavio nadležnima, rekao je da “grafit zapravo uošte nije ni video”.

Podsećamo da je reč o matičnoj školi gde se nalazi kancelarija direktora, i gde je tokom raspusta prisutno vannastavo i pomoćno osoblje, kao i deo nastavnika.

Sa druge strane, kako Danas saznaje, grafit su oslikali “momci iz kraja” koji se predstavljaju kao grupa navijača.

Jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su oni pokrenuli inicijativu, a dozvolu da izrade grafit dobili su od vlasnika zida, čije dvorište se graniči sa školom, ali i od direktora škole.

Pismeni dokaz za to, međutim, kako kaže taj momak, nemaju jer je sve ostalo na nivou usmenog dogovora.

Grafit sa likom četnika u šabačkoj osnovnoj školi zaprepastio roditelje: Direktor neobavešten 3
Mural Foto: Ekonomska škola Šabac

Šta o ovome misle nadeležni i da li će nešto biti preduzeto, pokušali smo da sazanamo od republičke prosvetne inspektorke u Školskoj upravi Valjevo Biljane Marković, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Inače, iz šabačkog kraja potiču brojne znamenite ličnosti, kao što su Stanislav Vinaver, Laza K. Lazarević, prva žena lekar u Srbiji Draga Ljočić i mnogi drugi, čiji bi se likovi mogli naći na ovom ili nekom drugom zidu škole.

Na kraju krajeva, iz ovog kraja je i Stojan Novaković, čije ime sa ponosom nosi ova obrazovna ustanova.

Dobar primer mogao bi biti najnoviji mural oslikan na zidu Ekonomske škole “Stana Milanović” u Šapcu, pod nazivom “Znanje je ključ uspeha”, a koji ima za cilj da učenike, ali i sve nas, podseti na značaj i važnost obrazovanja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari