Opozicione opštine u Crnoj Gori primenjuju sopstvena pravila o tome da li će i na koji način uvažavati državne simbole i predstavnike Crne Gore. U Pljevljima i Plužinama, u Herceg Novom nešto manje, odavno je ustanovljena neka vrsta opštinskih „protokola“ po kojima se na lokalnim svečanostima ne svira državna himna, ili se skraćuje, a državna zastava se ili ne ističe, ili se to čini krajnje restriktivno.


Opštinski odbor Socijalističke narodne partije u Pljevljima, čiji je član Miloje Popović nedavno izabran za novog predsednika opštine, saopštio je ovih dana svoju ocenu da su Pljevlja „svesna žrtva Crne Gore“. U saopštenju kojim je pozdravljena smena lokalne vlasti, takođe je, iznesena ocena da „crnogorski režim“ ima želju da „osvoji tvrđavu zvanu Pljevlja“.

U Pljevljima se od predstavnika „srpskih radikala“ mogu čuti ocene i o crnogorskoj „okupaciji“ Pljevalja. U tom gradu u toku su pripreme za obeležavanje 70. godišnjice partizanske Pljevaljske bitke, ali, prema pouzdanim saznanjima agencije Beta, i to se radi pod uticajem lokalnog viđenja „odnosa sa Crnom Gorom“. Pošto je običaj da na takvim ceremonijama govori neko od najviših državnih zvaničnika, u Pljevljima se već raspravlja o tome ko može biti „prihvaćen“ za govornika na proslavi jubileja te bitke.

Navodno, u obzir dolazi samo predsednik Crne Gore Filip Vujanović, ali ne samo zbog toga što je protokolarno najreprezentativnija ličnost, već zato što ima drugačije političke stavove od drugih crnogorskih čelnika, a koji su bliži shvatanjima političkih stranaka koje su trenutno na vlasti u Pljevljima.

Crna Gora nije uvek imala promišljenu politiku prema razvoju Pljevalja što izaziva nezadovoljstvo građana. Međutim, mnoge relevantne političke izjave i ocene predstavnika Pljevalja, čak i u crnogorskom parlamentu, upućuju na veću složenost pitanja „odnosa“ Crne Gore i tog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari