Cilj da povratimo poverenje da su škole bezbedne: Ministarka prosvete predstavila planove za 2024. godinu 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je iz budžeta Srbije u protekle tri godine investirano u obrazovanje više od 2,5 milijarde dinara, a u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama u istom periodu blizu 30 miliona evra u izgradnju, dogradnju, adaptaciju, opremanje infrastrukture na svim nivoima obrazovanja.

Đukić Dejanović je na skupu „Svet 2024“ sa brojnim ministrima u Vladi predstavila rezultate rada i planove za narednu godinu, prenosi Ministarstvo prosvete.

Ona je rekla da je ovo bila i godina uspona i godina izazova, i da su je obeležili i tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i u Duboni i Orašju zbog čega su napravljeni važni koraci po pitanju bezbednosti učenika.

Naglasila je i da je pokrenut rad nacionalne platforme „Čuvam te“ preko koje je omogućeno online prijavljivanje nasilja, a koja ima preko 74.000 korisnika.

Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete je u saradnji sa drugim institucijama, uložilo ogromne napore da se obrazovno-vaspitnim ustanovama pre svega obezbedi sigurnost i kreira podsticajna sredina za sve koji su uključeni u sistem obrazovanja i vaspitanja.

Kako je navela, rađeno je na jačanju vaspitne komponente obrazovnih ustanova, ali i na pružanju podrške svakom detetu kome je ona zaista bila potrebna.

„Na nama je ne samo da obezbedimo bezbednu školsku sredinu, već i da na svim nivoima društva povratimo uverenje da su škola i sva druga mesta gde borave naša deca što bezbednija. Da bismo uspešno povratili poverenje, potrebno je uključivanje svih u sistemu“, rekla je Đukić Dejanović

Dodala je da je ponosna što je Ministarstvo prosvete, jedno od pet ministarstava, potpisnik multilateralnog Memoranduma o razumevanju o saradnji u oblasti prevencije i zaštite mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih, što je potpisano oktobra 2023. godine.

„U cilju negovanja vrlina kao vrednost u ponašanju, dodatno je podstaknuta saradnja roditelja i nastavnika, kazala je ona. Svi zajedno imamo isti cilj. Bezbedno i podsticajno okruženje za učenike i nastavnike. U cilju prevencije nasilja i odgovora na nasilje usvojene su izmene i dopune više zakona iz oblasti prosvete. Cilj svih tih legislativnih izmena su preciznije procedure u odgovoru na zlostavljanje, zanemarivanje nasilje kao i jačanje kompetencija obrazovno-vaspitnih ustanova i kadrova u njima za delanje u kriznim situacijama“, navela je ministarka.

Ona je podsetila da se od početka školske godine zajedno sa MUP-om realizuje projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ i da je pripremljen priručnik za krizne intervencije koji predstavlja smernice postupanja ustanova i komunikacije u ovim izazovnim vremenima.

„Finalizujemo izmene pravilnika o protokolu postupanju u situacijama nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i uneli smo postupanje u kriznim intervencijama“, rekla je ona.

Podsetila je da od 2017. kontinuirano raste ulaganje u obrazovanje, da je Vlada Srbije svesna uloge zaposlenih u prosveti, donela odluku o povećanju plata u januaru 2023. za 12,5 odsto, u septembru 5,5, a planirano je povećanje od 10 odsto u januaru.

Prema rečima Đukić Dejanović, u narednom periodu u radni odnos u ustanovama obrazovanja biće primljeno 2.672 osobe tako da će od početka 2020. računajući i tu poslednju sedmu fazu zapošljavanja, biti rešen radno-pravni status za 20.000 zaposlenih u prosveti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari