Cilj teksta izazivanje nepoverenja u vakcine 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) objavila je demanti teksta o Sinofarmovoj vakcini koji je objavljen u štampanom izdanju i sajtu Danasa, tvrdeći da je cilj teksta da se izazovu „nepotrebne sumnje i nepoverenja u vakcine koje su kontrolisane i odobrene od strane Agencije po najvišim svetskim standardima“.

Iz Alimsa još tvrde da tekst podriva poverenje u imunizaciju, što u uslovima pandemije može da ugrozi zdravlje građana.

Tekst objavljen u Danasu o Sinofarmovoj vakcini pod nazivom „Šta piše u dokumentu dostavljenom zdravstvenim ustanovama o kineskoj vakcini?“ napisan je na osnovu uvida u dokument, a u kome se navodi da postoji devet kontraindikacija za primanje Sinofarmove vakcine i da je jedna od njih starost, odnosno da ovu vakcinu ne mogu primiti mlađi od 18 godina „zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti“.

Ovaj dokument nosi naziv „Vodič za zdravstvene radnike za primenu vakcine SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated“ i jednostavnom pretragom na internetu može se pronaći na bar dva sajta zdravstvenih ustanova u Srbiji.

S obzirom na tu činjenicu, nameće se zaključak da i zdravstvene ustanove koje su objavile ovaj dokument podrivaju poverenje u imunizaciju i izazivaju sumnju u vakcine.

Agencija za lekove međutim tvrdi da izneti podaci nisu tačni. Kako se navodi, tvrdnje koje je izneo, odnosno preneo Danas su „paušalne i neproverene“, i njihov cilj je „dovođenje u zabludu građana Republike Srbije“.

– Time se direktno podriva poverenje u imunizaciju protiv SARS-CoV-2 virusa, što može da ima ozbiljne posledice po zdravlje građana koji bi zbog takvih informacija odustali od ovog, najsigurnijeg načina zaštite sopstvenog zdravlja od mogućeg zaražavanja i drugih posledica ove opasne i smrtonosne bolesti, navodi Alims.

Agencija dalje objašnjava da postoje tri kontraindikacije za primenu vakcine (ne devet kako Danas piše), ne navodeći koje su, te da je tačno da se ova vakcina ne daje mlađima od 18.

Kako dodaju, ovo starosno ograničenje nije „zbog odsustva podataka o efikasnosti i bezbednosti“, već je, kako su naveli, u zvaničnom dokumentu rečeno da je namenjena licima od 18 godina starosti.

Oni su takođe istakli i da su „Klinička ispitivanja kako bi se procenila bezbednost i imunogeničnost među populacijom između 3 i 17 godina starosti u toku“.

Kao zvaničan dokument na koji se poziva, Alims navodi dokument naziva „Kratki pregled karakteristika proizvoda koji je odobren u Narodnoj Republici Kini u okviru postupka registracije preparata, namenjenih za upotrebu u uslovima pretnje od nastanka, pojave i otklanjanja vanrednih situacija, SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated“.

Povodom ovog demantija, dnevni list Danas juče je uputio pitanja Alimsu želeći da sazna da li je dokument na osnovu koga je napisan tekst u Danasu, a koji je objavljen i na sajtu određenih zdravstvenih ustanova nevažeći, i ako jeste, kako se onda našao na zvaničnim stranicama ovih medicinskih centara.

Takođe smo zamolili Alims da nam dostavi zvanični dokument na koji se poziva u svom saopštenju.

Odgovor, međutim, nismo dobili, kao što od početka pandemije nismo dobili odgovor ni na jedno postavljeno pitanje.

Alims je demanti objavio na svom sajtu u sredu, i nije ga poslao na adresu Danasa.

Tekst na koji se demanti odnosi objavljen je na sajtu i u štampanom izdanju 21. januara.

Neposredan povod za tekst bila je izjava predstavnika Kriznog štaba da se Sinofarmova vakcina može davati osobama mlađim od 18 godina.

Ono što je za sada sigurno jeste da se vakcina ne može davati deci, pošto to i Alims potvrđuje.

Što se tiče kliničkih ispitivanja o upotrebi vakcine među decom, kao što je Danas već objavio, ona se prema informacijama koje dolaze od proizvođača trenutno sprovode.

– Na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja koje smo do sada dobili i regulatornih procedura za koje smo aplicirali, upotreba vakcine mogla bi biti proširena na uzrast od tri do 17 godina pre marta – kazao je Jang Šaoming, predstavnik Kineske nacionalne bioteh grupe (CNBG), koja zajedno sa Sinofarmom radi na razvoju ove vakcine, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari