CINS: U toku 12 postupaka protiv Ziđina zbog problema sa naplatom eksproprisanih imanja 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Zbog problema sa naplatom eksproprisanih imanja za područje rudnika Čukaru Peki, u toku je 12 postupaka protiv kineske kompanije Srbija Ziđin Majninga (Serbia Zijing Mining) pred sudom u Boru, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo CINS.

Kao jedan od primera problema sa kojima se suočavaju vlasnici eksproprisane imovine navode slučaj Gorana Dimitrijevića, kome su, kako ističu, veštaci na sudu umanjili cenu koju Ziđin treba da plati.

„Poreska uprava smatra da je Dimitrijević imao njive, pašnjak i šumu vredne skoro 6,6 miliona dinara, ali je sud tražio od kompanije pet i po puta manje – nešto više od 1,2 miliona dinara“, objavio je CINS.

Advokat sa višegodišnjim iskustvom u radu na predmetima eksproprijacije, Predrag Savić, izjavio je za CINS da je odluka suda u Dimitrijevićevom slučaju „nedopustiva“ jer postoji presuda Ustavnog suda da procena Poreske uprave predstavlja najnižu cenu koju sud može da odredi.

Dimitrijević se žalio na odluku osnovnog suda pa čeka presudu Višeg suda u Zaječaru.

Iz kompanije Ziđin za CINS potvrđuju da se inače u postupku eksproprijacije isplaćuje tržišna vrednost nepokretnosti, koju određuje lokalna kancelarija Poreske uprave.

„Međutim, nakon što je proglašena eksproprijacija, Poreska uprava je bez obrazloženja višestruko uvećala tržišnu vrednost nepokretnosti“, rekli su u kompaniji.

„Ta cena, smatra nije realna, jer bi to značilo da zemljište 5, 6. i 7. klase u Slatini kod Bora vredi višestruko više od npr. najplodnijeg zemljišta 1. klase u Vojvodini“, ističu u Ziđinu i dodaoju da je to razlog zbog koga se kompanija sudi sa nekoliko žitelja Slatine, gde se nalaze eksproprisana imanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari