CINS: Ziđin tuži zbog poreza kako bi jeftinije dolazio do zemljišta 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ziđin već godinama pokušava da zemlju koja im je potrebna za širenje njihovih rudnika plati manje nego što je to procenila Poreska uprava. Novi korak u toj borbi su tužbe koje je ova kompanija podnela, otkriva CINS.

U selu Krivelj kod Bora, na mestu gde se nekada nalazila šuma Pere Stanimirovića, sada je rudnik Novo Cerovo kineske kompanije Ziđin (Serbia Zijin Copper). Njemu su oduzeli imanje u procesu eksproprijacije, a da on za to nije ni znao.

Ni novac za šumu i livadu još nije dobio.

Stanimirović se skoro dve godine sudi sa kompanijom koja odbija da mu isplati cenu koju je odredila Poreska uprava, već traži da se veštačenjem proceni vrednost zemljišta.

„Idu na soluciju da ljudi izgube nerve, izgube sve i da kažu jednog dana ’ma daj šta daš’. Odu kod njih da im daju koliko oni hoće i to je to.“

U međuvremenu, Stanimirovića i njegove sugrađane brine glasina koja se širi ovim mestom –  da je Ziđin tužio Poresku upravu kako bi „oborio“ cene zemljišta oduzetog u eksproprijaciji.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je kompanija zaista podnela četiri tužbe Upravnom sudu. Reč je o slučajevima u kojima se Ziđin, nezadovoljan rešenjima o određivanju poreza, prvo žalio na Poresku upravu u Boru Sektoru za drugostepeni poreski i carinski postupak u okviru Ministarstva finansija. Kada su tu odbijeni, odlučili su se na tužbe Upravnom sudu.

Ziđin u tužbama tvrdi da je porez pogrešno obračunat u više stotina rešenja.

CINS-u iz kompanije nisu odgovorili da se ovi postupci odnose na eksproprijaciju, već da je reč o porezu na prenos apsolutnih prava koji se obračunava nakon što kupe neku nepokretnost.

Naime, prilikom širenja svojih rudnika, Ziđin do zemljišta ne dolazi samo eksproprijacijom, već ga i direktno kupuje od vlasnika. Upravo se na takvu kupovinu plaća porez na prenos apsolutnih prava koji odredi Poreska uprava.

Ceo tekst pročitajte na portalu CINS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari