"Cirkus Monti Pajtona zbog niške Kardiohirurgije": Zašto se proveravaju zaposleni koji su istraživali posledicu kovida tokom vanrednog stanja? 1Foto: Sajt Klinički centar NIš

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu „proverava navode“ krivične prijave protiv zaposlenih na Klinici za kardiohirurgiju koji su pre tri i po godine, u vreme vanrednog stanja, ispitivali sklonost kovid pacijenata za oboljevanje od tromboze.

Zbog epidemije kovida, vanredno stanje je bilo proglašeno od 15. marta do 6. maja 2020, a tromboza je bila jedna od najtežih posledica bolesti koja je tada uočena.

Dr Dragan Milić, direktor Kardiohirurgije, kategorički negira zloupotrebe tokom istraživanja, uz ocenu da je pozadina „najnovijeg napada“- rad klinike koji „iskače“ iz sistema i politika.

„Višem javnom tužilaštvu u Nišu – Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije podneta je krivična prijava protiv protiv zaposlenih u Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš, a ne protiv same Klinike, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika i krivično delo falsifikovanje isprave iz člana 355. stav 1 KZ“, kazao je za Danas rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Dragoljub Miladinović.

"Cirkus Monti Pajtona zbog niške Kardiohirurgije": Zašto se proveravaju zaposleni koji su istraživali posledicu kovida tokom vanrednog stanja? 2
Foto: Sajt Višeg suda Niš

On je naveo da je „radi provere navoda iz krivične prijave podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u, Upravi kriminalističke policije i Odeljenju za borbu protiv korupcije“.

Višem javnom tužilaštvu „po tom zahtevu još uvek nije dostavljen izveštaj“, dodao je.

Miladinović i VJT nisu odgovorili na naše pitanje ko je podneo krivičnu prijavu.

Odbili su, takođe, da saopšte detalje krivične prijave „imajući u vidu da je po njoj pred ovim tužilaštvom u toku predistražni postupak“.

Prema nezvaničnim izvorima, postoji sumnja da je na Kardiohirurgiji u vreme vanrednog stanja navodno ispitivano značajnije manje pacijenta od broja koji je naveden u naučnom radu.

Ovi izvori su kazali da je policija bila na Klinici i tražila istorije bolesti i drugu dokumentaciju na uvid.

"Cirkus Monti Pajtona zbog niške Kardiohirurgije": Zašto se proveravaju zaposleni koji su istraživali posledicu kovida tokom vanrednog stanja? 3
Klinika za kardiohirurgiju Niš: Foto FoNet/Jugpress

Dr Milić, međutim, kaže da je ovo istraživanje rađeno po standardnim procedurama, te da nema ničeg sumnjivog u njihovom bavljenju takvim naučno-istraživačkim radom.

„U našoj laboratoriji se analiziralo koliko je poremećena funkcija hemostaze kod obolelih od kovida. To su, inače, ispitivanja koja se rade kod nas svakog dana, svakom bolesniku koji se podvrgava kardiovaskularnim operacijama, kako bismo procenili da li postoji sklonost ka trombozama ili krvarenju. Rezultati su se dobijali iz uzoraka krvi, kao što se odredjuje nivo šećera ili holesterola, na primer“, objašnjava on.

"Cirkus Monti Pajtona zbog niške Kardiohirurgije": Zašto se proveravaju zaposleni koji su istraživali posledicu kovida tokom vanrednog stanja? 4
Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva/Facebook

On naglašava da u istraživanju „nije bilo nikakvih eksperimentisanja ili nove metode, već onoga što je standard na klinici, u okviru njenog redovnog posla“.

„Ovo je apsurd u rangu cirkusa Monti Pajtona. Ispada da je jedini ‘organizovani zločin’ bio naš rad tokom vanrednog stanja, koji je bio apsolutno u skladu sa zakonom i propisima, a da bezbroj problematičnih situacija tokom kovid epidemije to nisu bile, zbog čega nisu ni procesuirane. Šta je sa falsifikovanjem podataka o broju umrlih u niškom UKC-u tokom epidemije, ili sumnjom da su nestali aparati u kovid centrima, ili sumnjivom isplatom zarada pojedincima od 900.000 ili milion dinara jer su navodno dežurali- 30 dana u mesecu? Šta je sa sumnjom da su u jeku epidemije zloupotrebljavani čak i računi za plaćanje hotela, ručkova i drugih troškova osoblja u kovid centrima?“, kaže dr Milić za Danas.

On ocenjuje da je, ipak, najeklatantniji primer zloupotrebe u vreme kovid epidemije bila odluka da kovid bolnica ne bude otvorena u Nišu već u Kruševcu, koji nije imao kadrove za nju, zbog čega su lekari i medicinsko osoblje niškog UKC putovali na rad u Kruševac, što je „dovelo do ogromnih troškova koje su plaćali svi gradjani Srbije“.

Prema Milićevim rečima, jedan od tri ključna razloga za „najnoviji režirani napad“ na Kardiohirurgiju je njen besplatni rad vikendima, u trajanju od 46 dana, kojim su prošle godine uspeli da potpuno očiste liste čekanja.

„Na taj način smo ugrozili dva lobija- privatni, koji ne može da radi u punom kapacitetu ako ne bude bilo listi čekanja, i birokratski, jer smo pokazali da se te liste mogu eliminisati uprkos svim manjkavostima sistema“, ocenjuje.

On smatra da je razlog i što je Kradiohirurgija nedavno od nadležnih državnih organa zahtevala da se imenuje novi direktor UKC Niš, pošto aktuelni v.d. direktora dr Zoran Perišić ide u penziju 15. februara ove godine, kao i da se svi članovi Upravnog odbora UKC, njih troje, koji su svi iz Beograda, zamene članovima iz Niša ili sa juga Srbije.

„Time smo još jednom ukazali nadležnima i javnosti da je nedopustivo, besmisleno i ponižavajuće za sve u Nišu da se o pitanjima koja su od značaja za Nišlije odlučuje bez nas. Takođe, ugrozili smo penzionerski lobi u UKC i drigim institucijama sačinjen od večitih rukovodilaca, po pravilu neuspešnih, koji bi da budu direktori do svoje stote godine“, kaže.

Bitan razlog za „napad na kliniku“ je, ocenjuje, i njegova najava o mogućem političkom angažmanu i izlasku na predstojeće lokalne izbore, kroz formiranje grupe građana, u kojoj će biti njegove kolege i uspešni pojedinci iz drugih profesija.

„Ona je izazvala strah kod ‘večitih’ lokalnih funkcionera da će možda njihova vlast biti ugrožena jer će Nišlije imati priliku da podrže autohtonu grupu ljudi koja se zalaže za slobodan Niš u kojem će se pitati i o kome će odlučivati isključivo njegovi građani, a ne politički sekretari koji će im iz Beograda daljinskim upravljačem krojiti sudbinu“, kaže on.

Dr Milić dodaje da on i njegovi istomišljenici neće odustati od svojih planova i uverenja, bez obzira na cenu, pa „makar to značilo i da će ih hapsiti jer su gazili zelenu površinu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari