Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 1Foto: Turistička organizacija grada Šapca

Šabac je ovog vikenda bio prestonica smeha i zabave u okviru tradcionalne manifestacije “54. Čivijade“. Čivijaška republika dobila je novu predsednicu, pozorišnu i filmsku glumicu Olgu Odanović, koja je već u prvom obraćanju, obećala građanima puno smeha i sunca u toku svog mandata, nasuprot kiši i oblacima iznad Šapca.

Kada je 1968. godine održana prva Čivijada, svet je izledao drugačije, a zemlja u kojoj su živeli ljudi na ovim prostorima, zvala se Jugoslavija i imala je šest republika.

Šapčani, poznati po vedrom duhu i humoru, osmisliše tada svoju, sedmu Čivijašku republiku, u kojoj do dana današnjeg svakog sepetmbra u godini, biraju predsednika ili predsednicu, koji će “vladati” narednih godinu dana.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 2
Foto: K. V. / Danas

Tako su u okviru “54. Čivijade”, i ove godine organizvane brojne izložbe, zabavni, muzički i sportski programni, a najviše pažnje, tradicionalno, privukao je međunarodni karneval koji prethodi izboru predsednika.

15. Čivijaški karneval, okupio je učesnike iz Holandije, Nemače, Italije, Rumunije, kao i predstavnike svih bivših jugoslovenskih republika.

Tako su šabačkim ulicama, paradirali najrazličitiji kostimi, od elegantnih mažoretkinja i smešnih likova iz legendi i bajki, do strašnih mitskih stvorenja.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 3
Karnevalska trupa iz Slovenije Foto: K. V. / Danas

“Mi smo “kurenti”, karnevalska trupa iz Slovenije. Nosmo tradicionalnu odeću od ovčje kože, imamo drvene motke za koje je prikačeno zvono i ježeva koža zvana “ježevka”, objašnjava jedan od članova karnevalske trupe iz Ptuja, koja je prvi put u Šapcu.

Za razliku od njih, gosti iz Makedonije u kostimima galopera, u Šabac dolaze već četvrtu godinu.

“Jedino nas je korona ranije zaustavila da ne dođemo. Inače, ovo je naš jubilarni kostim, jer karneval u Strumicama obleležava tri decenije postojanja”, objašnjava sagovornik iz Makedonije ističući pritom da je Šabac lep grad, a Šapčani dobri domaćini.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 4
Makedonija Foto: K. V. / Danas

Gospođa koja je sa ćerkom i unukom, izašla u pešačku zonu da pozdravi učesnike karnevala, kaže da ih u tome nije sprečila kiša.

“Uzele smo kišobrane i zašle da gledamo. Sve mi se dopada, ima dosta lepih maski i kostima, divna je energija i muzika”, kzala je ona.

Đurđica Margetić, predsednica Karnevaske udruge Veseli Oldtajmeri iz Rijeke, objašnjava da su celu noć putovali iz Hrvatske, ali da im to nije teško palo.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 5
Hrvatska Foto: K. V. / Danas

“Mi smo stari gosti i stari prijatelji i obožavamo doći ovde. Ove godine nas je nešto manje, ali Rijeka i Šabac se oduvek ljube”, kaže kroz osmeh Margetić i dodaje da je riječki karneval nešto stariji i da ove godine obleležava 20 godina postojanja.

Uprkos tmurnom vremenu, na gradskom trgu orili su se muzika i smeh u trenutku proglašenja predsednice Čivijaške republike.

Tek treća žena u istoriji ovih izbora, glumica i komičarka Olga Odanović, zahvalila se Šapčanima na ukazanom poverenju.

“Vi ste najdivniji narod na svetu, nemam drugi osim vas i srećna sam što ću biti vaša predsednica ove godine”, kazala je Odanović primajući ključeve grada.

Sa bine je poručila da je u životu najvažniji smeh i da će upravo on biti na prvom mestu u toku njenog mandata.

“Čuvajte pažljivo svoje čivije da vam ih ne izvuku, pa da ne možete da se smejete. Mogu da vam obećam smeha u velikim količinama, narednih 365 dana ”, rekla je nova predsednica, aludirajući na priču o čiviji koju su Šapčani, prema predanju, izvukli iz točka kočije u kojoj se vozio knez Miloš Obrenović, zbog čega je nakon posete gradu, završio u prašini.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 6
Foto: Turistička organizacija grada Šapca

Inače, u istoriji dugoj više od pola veka, na čelu Čivijaške republike našle su se još i glumice Nela Eržešnik 1970. godine i Jelisaveta Seka Sabljić 2005. godine.

Ovog septembra mandat predsednika istekao je glumcu Andriji Miloševiću, a među onima koji su na godinu dana “vladali” najsmešnjom republikom na svetu, bili su i Branko Ćopić, Mija Aleksić, Dušan Kovačević, Siniša Pavić, Milenko Zablaćanski, Lane Gutović, Segej Trifunović, Petar Lazić, Mićko Lljubičić, Zoran Kesić, Predrag Koraksić Koraks i drugi.

Čivijaška republika dobila predsednicu: Čivijada završena, Šabački vašar do 23. septembra 7
Foto: K. V. / Danas

Na kraju, treba spomenuti i više od 200 volontera, koji su dali svoj veliki dopirinos u realizaciji ovogodišnje manifestacije.

Čivijada je završena, ali u Šapcu je i dalje veselo, budući da je u toku nadaleko čuveni malogospojinski vašar, koji traje do 23. septembra.

Pa, ko voli nek izvoli.

Dobro došli u Šabac na vašar!

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari