Šapčani biraju novog predsednika "Čivijaške republike" 1Foto: Privatna arihiva / Danas

Ko će biti novi predsednik „Čivijaške republike“ znaće se uskoro, budući da će i ove godine biti izabran u okviru čuvene“Čivijade”. U vreme kada je ova manifestacija nastala, Srbija je bila deo Jugoslavije, koja je imala je šest republika, a Šapčani su imali sedmu, „Čivijašku republiku“, u kojoj se i danas bira predsednik.

Iako države u kojoj je Čivijaška republika nastala, više nema, belosvetski vašar humora i satire „Čivijada“, opstao je do današnjih dana.

I dok Šapčani iščekuju rezultate ovogodišnjih izbora, zanimljivo je setiti se ranijih predsednika Čivijaške republike.

Šapčani biraju novog predsednika "Čivijaške republike" 2
Foto: TO Šabac

Među njima su, za 54 godine postojanja, bile samo dve žene predsednice, glumica Nela Eržešnik, koja je predsedavala 1970. godine i glumica Jelisaveta Seka Sabljić 2005. godine.

Prvi predsednik 1968. godine bio je Mihailo Mile Stankovć, Šapčanin, pesnik, prozni i humoristički pisac, novinar i urednik humorističkiih emisija u Radio Beogradu.

Već 1969. na njegovo mesto došao je Branko Ćopić, a onda slede i drugi, među kojima su Čivijaškom repulikom na godinu dana „vladali“ i  Mija Aleksić, Dušan Kovačević, Dragiša Penjin, Jova Radovanović, Boris Bizetić, Siniša Pavić, Milenko Zablaćanski, Bogoljub Mitić Đoša, Lane Gutović, Radoš Bajić, Segej Trifunvić, Petar Lazić, Mićko Lljubičić, Zoran Kesić, Marko Somborac, Predrag Koraksić Koraks, Miodrag Majić i drugi.

Prošle godine ovu laskavu titulu poneo je glumac Andrija Milošević.

Predsednik Čivijaške republike dobija ključeve grada, a ostalima koji ovih dana navrate u Šabac, trebaće „čivijški pasoš“ za ulazak u ovu smešnu republiku, od 15. do 17. septembra, kada traju „54. Čivijada“ sa „15. Čivijaškim karenvalom“.

Inače, Šapčani su prepoznatljivi po vedrom duhu, dobrom raspoloženju i spremnosti za šalu.

Nadimak Čivijaši dobili su po priči o čiviji koju su izvukli iz točka kneževe kočije, zbog čega je Miloš Obrenović, nakon posete gradu, završio u prašini.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari