Članovi proruskog kluba „Noćni vukovi“ obezbeđivali promociju knjige u Novom Sadu 1foto: Autonomija

U Novom Sadu nekoliko motociklista s oznakama grupe „Noćni vukovi“ bilo je u sredu na ulazu u amfiteatar Spensa kao obezbeđenje skupa na kojem je promovisana knjiga „Hibridni rat protiv Srpske pravoslavne crkve“, objavio je vojvođanski portal Autonomija.

Motocikli sa registarskim oznakama Novog Sada i Zrenjanina, bili su parkirani ispred SPC „Vojvodina“, a pripadnici te organizacije bili su kao obezbeđenje skupa, navodi Autonomija.

Pored autora Slobodana Stojičevića i drugih o knjizi je govorio i vladika Bački Irinej (Bulović). On je, između ostalog, kako se navodi na sajtu Eprhije Bačke, izneo pojedina lična iskustva o medijskom ratu protiv srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve, naglasivši da istoriju na kraju piše Bog, a ne svetski moćnici.

Za „Noćne vukove“ mediji navode da su organizacija bliska ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je svojevremeno odlikovao njihovog lidera Aleksandra Zaldostanova „Hirurga“, koji je na početku rata u Ukrajini čestitao „Putinu i Donjeckoj i Luganskoj republici oslobođenje“. Putin se svojevremeno slikao na motoru u društvu „Noćnih vukova“.

Već osam godina nalaze na „crnoj listi“ SAD, a pre nekoliko godina im je uskraćeno gostovanje u Poljskoj, Nemačkoj i Gruziji, kako je navedeno, „zbog umešanosti tih ruskih bajkera u konflikt u Ukrajini“. Pre četiri godine bio im je zabranjen i ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

„Noćnim vukovima“ iz Srbije se, inače, osim povezanosti sa zvaničnom Moskvom i Putinom, u delu javnosti pripisuju i nacionalistički i ultradesničarski stavovi, kao i navodno neformalno učešće u pojedinim sukobima na strani Rusije.

Bliskost sa SPC nije nikakva tajna. Njihova grupa svojevremeno je obezbeđivala patrijarha SPC Irineja prilikom boravka na Cetinju. Tada je crnogorska policija uhapsila nekoliko „vukova“ iz tamošnjeg kluba. „Noćni vukovi“ tvrde da se zalažu „za očuvanje pravoslavlja i Slovenskog sveta“. Ako su nepoželjni u vipe evropskih zemalja u srbiji su više nego dobrodošli.

Aleksandra „Hirurga“ Zaldostanova svojevremeno su primili presednik Sportskog društva Crvena zvezda Petar Škundrić, član Upravnog odbora Dušan Mrakić i savetnik predsednika Vladana Lukića, Goran Vesić.

Tim povodom, FK Crvena zvezda na svom portalu objavio je:

„Naš fudbalski klub i „Noćni vukovi“ blisko sarađuju od 23. marta 2011. godine kada je Marakanu posetio predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin. Prvi čovek Rusije je takođe član ovog bajkerskog kluba. U srdačnoj atmosferi razgovaralo se o daljoj saradnji dva kluba, a najavljena je i organizacija velikog godišnjeg moto skupa moskovskih motociklista u 2014. godini u Srbiji“.

Politikolog dr Duško Radosavljević kaže za Danas da su „vukovi“ ljudi koji svojim ponašanjem ne bi trebalo uopšte da budu bliski nekoj javnosti, bliski crkvi, a posebno da se o njima vodi računa kao o nekom političkom faktoru.

„Kod nas se sve pogrešno tumači, ako su oni bili dobri ili ih je primio Putin, mi sad kao izražavamo neki odnos prema Rusiji. Ili želimo da pokažemo šta – da amnestiramo neke pojave koje nit su zdrave nit su dobre za decu i odrastanje, niti su dobar uzor ponašanja. To je jedna konfuzija da mi ne znamo više šta je politika, šta estrada, ne znamo šta je normalan način života. Sve je pomešano i sad sve što bi dolazilo iz Rusije ćemo nekritički prihvatiti, a ne znamo zašto. Šta – jel Rusija brani nešto nas, da li pokazuje neki novi način života ili neke nove vrednosti. Tolika je velika konfuzija da jednostavno u tome više nema zdravog razuma“, zaključuje Radosavljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari