Članovi strip – grupe „Momci“ uručili opomenu pred utuženje državi, kao i počiniocima upada na njihovu izložbu pre dve godine 1Foto: Marko Somborac

Članovi strip – grupe „Momci“ odlučili su da uruče opomenu pred utuženje državi, kao i počiniocima upada na njihovu izložbu, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Pre dve godine, 13. oktobra 2020. godine, grupa od desetak maskiranih mladića upala je u „Staru kapetaniju“ na retrospektivnu izložbu strip-grupe “Momci”, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Autorima je pre, a i posle uništavanja izložbe, prećeno smrću.

Autori izložbe podneli su više krivičnih prijava, između ostalog i protiv tadašnjeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića koji je u sramotnom saopštenju izjednačio autore i nasilnike.

Kao rezultat svih prijava i žalbi, samo je dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja, dok nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni. Ministarstvo ćuti, a većina napadača i pretnji nije procesuirana, navode iz NUNS-a.

Kako se navodi, strip-grupa je uz pomoć pravne službe NUNS-a preduzela niz pravnih radnji još oktobra 2020. godine i postavila sledeća pitanja.

Ovo su ta pitanja:

– Zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis?

– Šta je sa većinom pretnji smrću upućenih autorima i organizatorima izložbe preko interneta, budući da su, za neke od njih, nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama? Posle čak dve godine, za više od 100 pretnji, tužilaštvo je formiralo samo jednocifren broj predmeta, ukupno 9, dok su neki od oštećenih saslušani u samo pet slučajeva.

– Zašto nadležnima treba više od godinu i po dana da saslušaju lica sa čijih naloga su pretnje upućene?

– Zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca?

Kako su dodali, sada postavljaju i nova pitanja:

– Zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni?

– Zašto se za bilo koju pravnu radnju dve godne mora pisati više urgencija i žaliti se Zaštitniku građana, bez čega ne bismo dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu?

– Zašto Ministarstvo kulture i informisanja, iako je sklonjeno sporno saopštenje i druga ministarka je na funkciji, ne odgovara na pitanja medija o slučaju?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari