CLS: Dopuniti studiju o uticaju na životnu sredinu planirane fabrike guma u Zrenjaninu 1Linglong Tajland 2015. Foto: Skreenshot

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) zatražio je danas od nadležnih organa da se studija o uticaju na životnu sredinu fabrike guma „Ling Long“ u Zrenjaninu, čija izgradnja je u toku, dopuni, jer smatraju da je nepotpuna i nezadovoljavajuća.

CLS u saopštenju ukazuje da se u studiji o proceni rizika navodi se da se u sistem javne kanalizacije ispuštaju prečišćene otpadne vode zadovoljavajućeg kvaliteta, ali bez navođenja hemijskih supstanci koje će se nalaziti u njima.

Oni smatraju i da proizvodnja guma neminovno prouzrokuje skok koncentracije cink-oksida u vazduhu i da je negativan uticaj na životnu sredinu neminovan.

„U toku realizacije projekta dolaziće do emisije otpadnih gasova, a iz proizvodnih pogona očekuje se ispuštanje ksilena, kao i ugljovodonika bez metana, praškastih materija i neprijatnih mirisa“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da će se u daljim fazama izgradnje objekata u vazduhu povećati količina ugljen monoksida, otrovnog gasa čije su mešavine sa vazduhom zapaljive, sumpor dioksida, kao i čađi.

Pored opterećanja životne sredine u Zrenjaninu, koji već godinama ima i problem sa pijaćom vodom, pogon fabrike guma „Ling Long“ je planiran na dva kilometra od specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, u kom se nalazi 207 zaštićenih vrsta ptica, pa stoga „sam odabir lokaliteta ukazuje na ekocid“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari