Kfor je prošle nedelje na redovnom sastanku sa predsednicima srpskih opština na severu Kosova i Metohije najavio da će Kosovskoj policijskoj službi prepustiti bezbednost srednjovekovnog manastira Deviča, koji se nalazi u potpunom albanskom okruženju, u srcu Drenice. Odluka je doneta početkom januara u Savetu NATO u Briselu, iako SPC i srpska državna diplomatija mesecima unazad pokušavaju da to spreče ili bar odlože.


Ukoliko i Devič bude predat na čuvanje KPS, pod zaštitom međunarodnih vojnih snaga na KiM ostaće samo još dva srpska manastira – Pećka Patrijaršija i Visoki Dečani. Beograd, kako je Danasu nezvanično rečeno u krugovima bliskim državnom vrhu, razmišlja o potpisivanju sporazuma sa Kforom o trajnom obezbeđenju srpskih svetinja na KiM, mada je ostvarenje ove ideje u sadašnjim političkim okolnostima krajne neizvesno.

Potpukovnik Uve Novicki, portparol Kfora, izjavio je za Danas da je međunarodna vojna misija, na osnovu odluke Saveta NATO, započela proces prenosa odgovornosti za bezbednost i zaštitu Deviča na KPS, koji će se ostvarivati postepeno i u saradnji sa svim nadležnim institucijama, uključujući i SPC. Novicki kaže da datum kada će KPS preuzeti brigu o Deviču nije određen i da je u ceo proces uključen i Euleks.

On napominje da je KPS u poslednjih nekoliko godina preuzela odgovornost za zaštitu više od 20 srpskih kulturnih spomenika i da „NATO i Kfor veruju da će i u budućnosti dobro obavljati ovaj posao“. U Kforu, kaže Novicki, nisu iznenađeni stavom SPC, koja se protivi prenosu ovlašćenja sa međunarodne vojne misije na KPS i najavljuju da će episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) uskoro o „slučaju Devič“ razgovarati sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhatom Drevsom.

Drevsa su na proslavi Božića u Visokim Dečanima, kako tvrde izvori Danasa, na rizik predavanja Deviča pripadnicima KPS upozorili i vladika Teodosije i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je lično uključen u rešavanje ovog problema. Vladika Teodosije smatra da „ne postoje uslovi da brigu o bezbednosti ovog manastira, umesto Kfora, preuzme KPS“, prenose agencije.

– Crkva je obaveštena o nameri Saveta NATO. ERP se aktivno angažovala preko Vlade Srbije, diplomatskih krugova i Kfora da se taj plan odloži. Kfor je više puta razgovarao sa igumanijom Deviča mati Anastasijom o tom pitanju. Stav sestrinstva je jasan – to će žestoko ugroziti njihov osećaj bezbednosti, jer KPS ne samo da nije ništa preduzela u zaštiti manastira tokom nereda 2004, nego postoje i svedočanstva da je prva ušla u Devič i kada više u njemu nije bilo monahinja pustila nasilnike da opljačkaju i zapale manastir – kaže za Danas iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić), urednik Informativne službe ERP.

On ističe da se „posebno razumevanje očekuje od Francuske, jer se u neredima 2004. francuski Kfor povukao iz Deviča pred albanskom ruljom i praktično omogućio uništenje ovog manastira“. U ERP upozoravaju da je na čelu opštine Sami Ljuštaku, koji je „prema tvrdnjama stranih diplomata u Prištini direktno bio angažovan u neredima 2004, kada je Devič uništen“.

Pariz, kako Danasu nezvanično rečeno u diplomatskim krugovima, ne pokazuje „osećaj krivice“ za događaje iz 2004, a konačne odluke o zaštiti srpskim manastira donosi NATO. Zvaničan početak prenosa ovlašćenja Kfora na KPS za bezbednost srpske kulturne i crkvene baštine na KiM počeo je 17. marta 2010, na šestu godišnjicu martovskog pogroma nad kosovskim Srbima i SPC.

Kfor trenutno brine o tri manastira

Kfor je 2010. obezbeđivao osam „živih“ manastira – Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu, Svete Arhangele kod Prizrena, Zočište, Gorioč, Devič i Budusavce. Iako je za SPC pre dve godine to bila „crvena linija“, Kfor trenutno brine samo o tri manastira. Italijani čuvaju Visoke Dečane, Slovenci Pećku patrijaršiju, a Devič Marokanci, koji su zamenili Francuze, rečeno je Danasu u sedištu ERP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari