Izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja povodom predstojeće Parade ponosa su opasne, nehrišćanske, podstiču atmosferu nasilja u društvu i predstavljaju nedopustivo mešanje crkve u poslove države, zajednička je ocena predstavnika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke. Kako su za Danas izjavili funkcioneri ove tri najjače stranke u parlamentu, ovakve izjave poglavara SPC moraju se tretirati kao protivne Ustavu Srbije i jedino tako se moraju posmatrati.

– Smatram da bi patrijarh i Sinod trebalo da se bave isključivo onim što je iz domena crkve, a ono što nije iz njihovog domena – da se u to ne mešaju. Ono što se odnosi na svetovno i državno nije i ne treba da bude predmet interesovanja crkve, ističe za Danas Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.

On napominje da se moraju jasno razgraničiti ovlašćenja i obaveze države od crkve.

– Država i Vlada Srbije imaju obavezu i odgovornost da obezbede održavanje Parade ponosa, a crkva nema prava da se u to meša, naglašava Babić.

Prema rečima Branka Ružića, predsednika Izvršnog odbora SPS, saopštenje SPC povodom Parade ponosa je nehrišćansko i raspiruje homofobiju.

– Smatram da jedno tako neutemeljeno, netačno i nehrišćansko saopštenje ne doprinosi afirmaciji elementarnih ljudskih prava i raspiruje bespotrebno homofobiju koja ne živi dominantno u Srbiji i ne bi nikada ni smela da prevagne, ističe Ružić za Danas.

Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS, ocenjuje za Danas da je izjava Irineja „nesrećna“ i da podgreva atmosferu nasilja u društvu.

– Vladavina prava podrazumeva poštovanje Ustava. To što piše u Ustavu mora da se poštuje, inače nismo pravna država. Ako građani imaju Ustavom zagarantovana prava da se okupe, onda im to država mora obezbediti. Ako se država izgovara da ne može da garantuje bezbednost, onda neka vlada podnese ostavku, ili neka raspusti policiju. Ne mogu da postoje dva autoriteta u državi. Crkva ima prava da veruje u šta hoće i da u to ubeđuje druge. Ali ako širi stavove koji ograničavaju Ustavom zagarantovana prava, onda ona na to nema prava i tako se jedino može procenjivati, zaključuje Mićunović.

Treća Srbija: LGBT društveno neodgovorni

Beograd – Treća Srbija smatra da bi zbog trenutne teške ekonomske situacije u društvu i velike socijalne napetosti kod građana trebalo zamrznuti održavanje skupova poput takozvane Parade ponosa, ali i kontramitinga zakazanih istog dana, navodi se u saopštenju ove stranke. Treća Srbija smatra da su se LGBT organizacije ponele društveno neodgovorno jer su u trenutku dok se Srbija oporavlja od katastrofalnih poplava i dok zbog mera štednje trpi veliki broj građana zakazuju visokorizičan skup. Kako se navodi, ova stranka očekuje od nadležnih organa da, vodeći računa o bezbednosti građana i javnom redu, zamrznu održavanje ovakvog skupa. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.