Stara crkva u Kragujevcu, poznata i kao Miloševa crkva, proslavila je juče, drugog dana Trojica, svoju slavu, koja je i litija grada Kragujevca. Tim povodom episkop šumadijski Jovan služio je juče ujutro, u Staroj crkvi, Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije. U popodnevnim satima ulicama u centru Kragujevca tradicionalno je prošla gradska litija, nakon čega je u porti Stare crkve organizovan prigodan kulturno-umetnički program.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Stara crkva u Kragujevcu, čiji je ktitor knjaz Miloš (Obrenović), podignuta je 1818. i u njenoj porti, u kojoj je i zdanje Stare srpske skupštine, sve do kraja 19. veka donošene su čitane i primane najvažnije odluke za razvoj moderne Srbije. U porti crkve i Staroj skupštini usvojeni su, pored ostalog, i prvi srpski ustavi, među kojima i Sretenjski, da bi 1878. bile pročitane odluke Berlinskog kongresa, kojima je Srbija, nakon vekovne otomanske vladavine, konačno postala samostalna država.

Zadužbina kneza Miloša rekonstruisana je u više navrata, a 1829. godine prvi put su se oglasila i zvona sa ove crkve. Godine 1903. na početku vladavine kralja Petra Prvog (Karađorđevića), na Miloševoj crkvi dozidana je priprata, čime je, bez obzira na dinastičke sukobe u Srbiji, očuvan nacionalni značaj tog ne samo verskog objekta u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari