Svetska banka odustala je od odobravanja kredita Crnoj Gori od 50 miliona dolara, koji je najavljen kao direktna podrška budžetu, jer će država ove godine uvećati javni dug zbog prve pozajmice za izgradnju auto-puta, objavila je Radio-televizija Crne Gore.


Šefica Kancelarije Svetske banke za Crnu Goru Anabel Abreu rekla je da se od programa budžetske podrške odustalo pošto je Vlada odlučila da ide u izgradnju prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare, koja će koštati 809 miliona dolara, navodi FoNet. „S obzirom na uticaj te odluke na održivost duga, Svetska banka je odustala od pripreme budžetske podrške. Umesto toga se preusmerila na investicione programe za jačanje javnih institucija, konkurentnosti i unapređenja pružanja usluga u Crnoj Gori“, rekla je Abreu.

Vlada Crne Gore potpisala je sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) ugovor o izgradnji deonice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Od planiranih 809,5 miliona za deonicu od četrdesetak kilometara, 85 odsto je kineski kredit, dok preostalih 120 miliona evra država mora da obezbedi zaduživanjem. Vlada je procenila da će na kraju godine državni dug dostići dve milijarde evra, ili 57 odsto BDP.

Žičara Kotor – Lovćen

Žičara Kotor – Lovćen – Cetinje realizovaće se po modelu privatno-javnog partnerstva, tačnije putem koncesije, a vrednost radova procenjena je na 47 miliona evra, saopštila je Vlada Crne Gore. Projektom je predviđena izgradnja 15 kilometara duge žičare sa gondolama, čime će se putnicima omogućiti da za 43 minuta stignu do Lovćena, uz jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv, kao i poseta Cetinju, prenosi RTCG. Na osnovu prosečne cene povratne karte od 20 do 30 evra, zavisno od deonice koju putnik izabere, procenjeni godišnji prihodi bi iznosili između 3,6 i 4,7 miliona evra, već u prvoj godini poslovanja. EBRD je donirala 240.000 evra za ovaj projekat, preneo je FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari