Crnadak: Dodik postigao dogovor sa Šmitom da neće biti presuđen 1Foto: Amir Hamzagić/ATAImages.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak saopštio je danas da su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit postigli međusobni dogovor, prema kojem je Šmit obećao Dodiku da neće biti presuđen u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

„Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mera zabrane političkog delovanja“, objavio je Crnadak je na svom Fejsbuk profilu, navodeći da je to jedan od elemenata dogovora Dodik-Šmit.

Dalje je rekao da će „Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će postepeno ublažiti retoriku i započeti otopljavanje atmosfere u RS prema Šmitu. U tom cilju Šmit će gostovati na RTRS, što je već realizovano“.

Potom, kazao je Crnadak, funkcioneri SNSD će serijom izjava stvarati ambijent da je Šmit realnost koja se mora uvažiti, što je „već započelo izjavom poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS Srđana Mazalice da ne priznajemo Šmita, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje“.

„Na taj način funkcioneri SNSD će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici Srpskoj na novu realnost, kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Šmita ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Srpskoj“, ocenio je funkcioner PDP.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da Vlada RS povuče iz skupštinske procedure Zakon o nepokretnoj imovini RS i da taj zakon neće biti usvojen.

„Dogovoreno je da neće biti tehničkih izmena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mera za obezbeđivanje poštenih izbora, čime će se SNSD omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana“, napisao je Crnadak.

Dodik je danas demantovao da je postigao Dogovor sa Šmitom, a Crnatka je nazvao „lažovom i plaćenikom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari