Crni orao naleteo na voz 1

Na železničkoj pruzi kod Bogojeva zabeležen je prvi incident u kome je povređena velika i retka ptica grabljivica, koja je izgubila jedno krilo.

Reč je primerku crnog orla, za koji se po utvrđenim povredama pretpostavlja da je tokom leta udario u voz u pokretu. Orao je zadobio prelome kostiju desnog krila, ustanovili su u Prihvatilištu za divlje životinje, koje radi u okviru Zoo-vrta na Paliću. U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kažu da su kosti orlovog desnog krila bile višestruko polomljene, pa je jedina opcija za spasavanje životinje bila amputacija, što je i učinjeno.

– Ptica se sada nalazi u subotičkom prihvatilištu, gde se oporavlja. Nakon lečenja biće zadržana u zoološkom vrtu, budući da nije sposobna za život u prirodi. Sudari sa vozovima u nekim zemljama su veoma važan uzrok mortaliteta krupnih ptica grabljivica, dok kod nas to do sada nije bio slučaj, objašnjava Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Tucakov navodi da je crni orao najređa vrsta orla koja živi u Evropi, gde se nalazi i više od polovine njegovog areala.

– U Evropi se gnezdi samo na severoistoku, u baltičkim zemljama, Poljskoj i Belorusiji, evropskoj Rusiji i Ukrajini. Redovno se seli, a zimu evropske populacije provode u južnoj Evropi, na Bliskom istoku i delimično u srednjoj Africi. U Srbiji često prezimljava, no od jeseni do proleća ne uspevamo da zabeležimo više od sedam jedinki crnog orla, što ga čini našim najređim orlom, kaže Marko Tucakov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari