Crnogorska partija: Skandalozni navodi u udžbenicima da crnogorski jezik ne postoji 1Foto: Logo

Crnogorska partija ocenila je kao „skandalozne“ navode u udžbenicima srpskog jezika da crnogorski jezik ne postoji i pozvala državne institucije Crne Gore da reaguju.

„To je još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vredno ili nepostojeće. Pored diskriminacije sopstvenih gradjana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu, što ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i medjusobnom uvažavanju“, piše u saopštenju.

U južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik, dok se u fusnoti za srpski jezik navodi: „Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski“.

To je stav Odbora za standardizaciju srpskoga jezika, koji deluje u okviru Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Ranije su protiv ovakvih navoda protestovali i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice i Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara, koji su naveli da se u istim udžbenicima negiraju hrvatski i bosanski jezik.

Crnogorska partija pozvala je državne institucije Crne Gore da reaguju i osude „apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari