Crnogorski mitropolit: Očita potreba CPC za autokefalnošću 1Foto: RTCG

Vaseljenska patrijaršija nije nikada prekoračila granice drugih država, sem ukoliko postoji odnosni zahtev i veća crkvena potreba. A u pitanju Crnogorske crkve, potreba za autokefalijom očito postoji, kaže za Pobjedu poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo.

On objašnjava da je carigradski patrijarh u lice Srpskoj crkvi kazao da njihova crkva ne baštini 800 godina autokefalnosti, nego samo 140.

Komentarišući intervju carigradskog patrijarha Vartolomeja da „Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja“, Mihailo je rekao: „Patrijarh Vartolomej je u septembru 2018. godine izjavio da je kanonske prerogative za davanje autokefalija vaseljenski presto dobio od vaseljenskih sabora i da će ih iskoristiti u slučaju Ukrajine i gde još bude potrebno“.

Dodaje da je isto potvrdio i vaseljenski arhiepiskop Danilo 12. januara ove godine izjavom da svaka nacija i država ima pravo da osnuje i zatraži priznanje svoje crkve, uključujući Makedoniju i Crnu Goru.

„A prekjuče je patrijarh Vartolomej potvrdio prethodnu izjavu rečima da ne namerava da izmeni ustav SPC ukoliko to ne prati sporazum i saradnja i da vaseljenska patrijaršija nije nikada prekoračila granice drugih država, sem ukoliko postoji odnosni zahtev i veća crkvena potreba. A u pitanju Crnogorske crkve, potreba očito postoji i ovome ne treba nikakav dalji komentar“.

Prvi tomos dobila je Pravoslavna crkva u Srbiji, i to godinu dana poslije Berlinskoga kongresa, 1879. godine, navodi Mihailo.

„I tek od te godine se može smatrati Srpska crkva autokefalnom, i proslavljati ravno 140. godina autokefalnosti“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari