Crveni krst Srbije: Na namenski račun pomoći građanima Ukrajine uplaćeno 2,8 miliona dinara 1Foto: Dušan Pešić

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović izjavio je danas da je na namenski račun za pomoć građanima Ukrajine uplaćeno oko 2,8 miliona dinara od početka krize u Ukrajini, kao i da je kroz našu zemlju do sada prošlo oko 30.000 Ukrajinaca.

Kako je Radovanović rekao za Radio-televiziju Srbije rekao, taj novac je uplaćen Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, „gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljena u humanitarne potrebe“.

Istakao je da je u Ukrajini trenutno angažovano 42.000 volontera preko tamošnjeg Crvenog krsta i dodao da je svaki deseti Ukrajinac, bilo interno raseljen, ili koji je morao da napusti dom, je dobio pomoć međunarodnog Crvenog krsta.

„Negde oko 1,8 miliona kilograma pomoći je podeljeno ugroženom stanovništvu Ukrajine preko Crvenog krsta, 2,2 miliona Ukrajinaca je dobilo direktnu novčanu pomoć, a više od milion paketa humanitarne pomoći je podeljeno građanima“, kazao je on.

Radovanović je naglasio da se ta akcija ne sprovodi samo u Ukrajini, već i sa izbeglim stanovništvom u okolnim zemljama, poput Poljske i Rumunije.

Dodao je da je, prema procenama, kroz Srbiju prošlo oko 30.000 Ukrajinaca, a da u proseku u Srbiji boravi oko 5.500-6.000 žitelja Ukrajine i objasnio da se ta cifra menja iz dana u dan.

„Oni se uglavnom nalaze kod porodice i prijatelja pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji. Oni su raspoređeni u 34 opštine širom zemlje. U prihvatnom centru u Vranju je 50-60 Ukrajinaca“

Crveni krst u Srbiji osnovan je 1876. godine, a Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se danas, 8. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari