“Čuju se krici, vrištanje, a zatim udarac i dete koje pada": Očevici za Danas o incidentu u Gornjem Milanovcu kada je automobil uleteo među građane koji protestuju 1Foto: Kristina Milošević

“U jednom trenutku, dogodilo se nešto što u svom životu nisam doživeo – čuju se krici, vrištanje, a zatim udarac, kao kada automobil udara u nešto”, objašnjava novinar i pisac, Rade Radovanović, kako je on doživeo to što je vozač automobila udario dete pred protest u Gornjem Milanovcu.

Pred početak protesta u Gornjem Milanovcu, koji je održan u petak, dogodio se incident kada je čovek automobilom uleteo među okupljene građane, u zoni zatvorenoj za saobraćaj, i tom prilikom udario dete.

Prema rečima Radeta Radovanovića, novinara i pisca, koji je bio govornik na protestu u Gornjem Milanovcu, za Danas kaže, da se juče, negde oko 19:15 sati, nekoliko stotina građana i građanki, ovog grada, okopilo u samom centru grada. Ističe, “da je bilo puno dece pošto je praksa da se od 18 sati taj deo grada zatvara za saobraćaj”.

“Taj deo grada – centar, postaje deo za igru, druženje. Prva slika koju sam video kada sam stigao, iznenadila me je pošto to u drugim mestima nisam zatekao. To je zaista jedna predivna slika u predivnom gradu”, objašnjava naš sagovornik.

Novinar, Rade Radovanović, kaže za Danas, da je bio predviđen da govori na skupu “Srbija protiv nasilja” koji se svakog petka održava u Gornjem Milanovcu.

“Pošto je početak školske godine pripremao sam se da govorim nešto na tu temu, kao i o značaju protesta protiv nasilja. Mislio sam da kažem da se više ne treba šetati, već da treba postojeće proteste učiniti najozbiljnijim demostracijama, pošto Aleksandar Vučić ne ispunjava zahteve koji su građani postavili nakon tragedije u Beogradu i Mladenovcu”, kazao je novinar i pisac, Rade Radovanović.

Sagovornik Danasa kaže da vlast ništa nije učinila da se tragedije opet ne ponove, i “moramo biti svesni, da vlast vlada uz pomoć mržnje i nasilja, a da bi nastavili svoju vladavinu oni provociraju”.

“Opet se pojavljuju nove tragedije, jer su uslovi za nove tragedije ostaju (ne)promenjeni”, objašnjava on.

Radovanović kaže, da kada obilazi gradove u Srbiji, oseća se kao kod kuće, i da se u jednom mirnom mestu, kao što je Gornji Milanovac, dogodi ovakva tragedija, za njega je tatalni užas.

“U jednom trenutku, dogodilo se nešto što u svom životu nisam doživeo. Čuju se krici, vrištanje, a zatim udarac, kao kada automobil udara u nešto. Osvrnuo sam se i video da u Karađorđevoj ulici, dvadesetak metara od nas gde smo stajali, vidim dete koje pada, a automobil marke Ford, počinje brzo da se kreće i beži”, objašnjava on.

“Čuju se krici, vrištanje, a zatim udarac i dete koje pada": Očevici za Danas o incidentu u Gornjem Milanovcu kada je automobil uleteo među građane koji protestuju 2
Foto: Kristina Milošević

Kako on objašnjava za Danas, nije video tačno šta se dešava, ali pošto se masa uskomešala i čuli su se krici, on se okrenuo, i video dete koje pada zbog udarca automobila.

“To se sve dogodilo, pošto je čovek koji je uhapšen tokom večeri, udario dete”, navodi sagovornik Danasa.

On objašnjava da je taj deo grada zatvoren za saobraćaj, a vozač je uleteo, vozeći preko travnjaka, trotoara, vozeći slalom između dece sa igračkama.

“Tako su nastali ti krici, pošto niko nije očekivao da će neko u zoni koja nije za saobraćaj, pomahnitalo vozi automobil. On je udario dete dok je bilo na biciklu, a udarac je bio takav da je dete preletelo automobil, a vozač je nastavio dalje dok je biciklo bio zaglavljen ispod”, objašnjava Radovanovanović kako je izgledala tragedija.

Prema rečima sagovornika Danasa, pod punom odgovornošću, kaže da “takav čovek ne zaslužuje da bude osumnjičeni, već je to neko ko je pokušao da ubije, da zgazi dete”.

“Zamislite situaciju, on pomahnitalo juri, a bicklo mu je ispod. On se nije ni zaustavio, već nekoliko stotina metara je tako vozio, do bolnice. Tu ga je sustigla policija, koje nije bilo na protestu”, kaže on.

Prema rečima Radeta Radovanovića, ovaj incident u Gornjem Milanovcu je demonstriranje nasilja i nije bila slučajnost.

“Policija se zatim pojavila, a to je izazvalo burne reakcije do visoke napetosti. Svi su se pitali šta je sa detetom. Dobro je, to sam poslednje čuo, da je dete u dobrom stanju i nema težih povreda”, ističe Radovanović.

Pošto ima višedecenijsko iskustvo na protestima, i sličnim situacijama, rekao je da je najvažnije da se građani sada smire, da neko ne učini neki pogrešan potez.

“Visoka napetost je potrajala, a zatim su okupljeni građani dobili informaciju da je dete u Hitnoj pomoći i da je dobro. Zatim smo spontano krenuli ka policijskoj stanici, da se od njih potraži, ko je taj čovek koji je udario dete”, navodi on.

Radovanović kaže, da je skup ispred stanice potrajao više od sat vremena, u jednoj napetoj, ali tolerantnoj atmosferi.

“Tu sam se obratio građanima, bez mikrofona i megafona, kao na nekadašnjim demonstracijama, devedesetih godina. Pokušao sam da utičem da se spuste tenzije, i da policija nije kriva što im neko drugi nije naredio da budu na skupu”, kaže on i dodaje:

“Policiji je to naredio, onaj koji prima naređenja od Aleksandra Vučića, i da najdirektniju odgovornost za izazivanje krvi indirektno, ali direktno snosi Vučić i njegov režim. Policija više od dve godine nema direktora. Zbog toga uz pomoć ministra, povlači policiju, čiji je zadatak da ovakve skupove obezbeđuje”.

Sagovornik Danasa dodaje da Vučić i njegov sistem sve čine da Srbiju još više izvuku iz civilizovanog sveta, a onda nema policije koja radi svoj posao.

“Ali zato ima provokatora koji žele da opet poteče krv na ulicama naše zemlje. Mi na nasilje treba da odgovorimo ne nasiljem”, poručuje Radovanović.

Kristina Milošević, iz stranke “Zajedno” kaže za Danas, da se u Gornjem Milanovcu svakog petka od 19 sati održavaju prtesti, i da je sve juče, kao i obično, bilo dogovoreno sa policijom.

“Policija je obaveštena gde se skup održava, gde se nastavlja šetnja, i šta će se dešavati. Tu gde se mi okupljamo je centar, i on je u to vreme zatvoren”, objašnjava sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, tu je puno dece, a auto koji je išao trotarom, sišao je na put, udario dete, i sa biciklom ispod, nastavio dalje.

“Biciklom zaglavljenom ispod auta vozač je nastavio dalje. Vozio je tako 400-500 metara. Građani su revoltirani, a dete je povređeno. Otac je uzeo svoje dete i odneo do bolnice. Išla sam sa njima. Gledala sam da pomognem koliko mogu”, istče Kristina Milošević.

Kako ona ističe za Danas, građani revoltirani onim šta se dogodilo, spontano su krenuli ka policijskoj stanici.

“Protest se onda preselio ispred policije, i zahtevali smo da objasne šta se dogodilo. Pitali smo ko je vozač. Da li mu je određen pritvor, i da li je uhapšen, i kako je moglo doći do ovog incidenta”, kaže ona.

Kristina dodaje da su im iz policije kazali da vozač nije pijan, ali da se čeka test na narkotike.

“Njega su priveli na 48 sati. Pošto se u Milanovcu svi znamo, počeli smo da pričamo, ko je vozač automobila. Ne znamo da li je namerno to uradio, i zašto je to uradio”, kaže ona.

Ona dodaje da su građani stava, da je sistem zakazao, i da je još jedno dete moglo da nastrada.

Podsećamo, neposredno pred početak protesta u Gornjem Milanovcu dogodio se incident kada je vozač, automobilom uleteo među okupljene građane i tom prilikom udario dete.

Muškarac S.V. (36) koji je udario kolima i povredio petogodišnje dete, uhapšen je posle tog incidenta.

Dete koje je povređeno sinoć u Gornjem Milanovcu, kada je automobil velikom brzinom uleteo među građane koji su se okupljali pred početak protesta protiv nasilja je u stabilnom stanju, rečeno je novinarima u bolnici u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari