Čupić: Naš život je sav u korupciji, treba ozakoniti da sve što se radi u ime javnog interesa bude snimano 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Profesor FPN Čedomir Čupić, koji je bio predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, komentarišući današnju odluku Skupštine grada Beograda koja je izglasala jednostrani raskid ugovora sa Kentkartom, kompanijom koja upravlja naplatom javnog gradskog prevoza, kaže da ta odluka nema veze sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, već sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, koji je od SNS „napravio ogromno preduzeće, to su prosto interesi, onaj ko komanduje odobrio je da se brani interes“.

BIRN je pre nekoliko dana objavio, na osnovu audio snimaka do kojih je došao, da su predstavnici grada nudili turskoj kompaniji Kentkart novi posao koji bi im bio dodeljen na nameštenom tenderu, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora.

Nenad Milanović, šef kabineta gradonačelnika Beograda, nudio je predstavnicima turske kompanije Kentkart da će im namestiti tender za novi posao – održavanje i unapređenje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom gradskom prevozu – ukoliko pristanu na sporazumni raskid postojećeg ugovora iz 2021. godine, koji je potpisan na 13 godina.

Profesor Čupić je podsetio na izjavu Šapića, dan pošto je BIRN obelodanio tajne audio snimke, koji je rekao da je Milanović štitio interese Beograda, dodajući: „Što bi rekao predsednik – ‘pa, pustite me da lažem i varam Evropu da bih zaštitio naše interese’. To je naše pravo da od prevaranata izvučemo na koji način su nas pljačkali“.

„Ključna tema je da jedan obrazac koji se pokazuje duži niz godina kako vlada Vučić, jednim delom danas demonstrira Šapić. Strašno je šta on izjavljuje – kad predsednik države može da vrši prevare u međunarodnoj areni, onda može on na nivou Beograda, da bi zaštitio interese građana. Na koruptivan način štitite interese građana – to je porazan podatak“, kaže Čupić u emisiji Iza vesti na TV N1.

Smatra da je Šapić trebalo da suspenduje šefa kabineta, a da ga tužilac odmah na osnovu snimka privede na saaslušanje, a možda i da ga zadrži u pritvoru.

Navodi i da su neki odbornici u Skupštini možda znali da nije dobro da glasaju za jednostrani prekid ugovora sa Kentkartom, ali su ipak glasali jer su znali kakve bi bile posledice da nisu.

„Odbornici uopšte ne razmišljaju, samo izvršavaju zadatke“, zaključuje.

Upitan šta je vest, da li jednostrani raskid ugovora sa Kentkartom, tajni snimak koji je isplivao u javnost ili zaštita gradonačelnika, Čupić kaže da „još jednom prisustvujemo vređanju zdravog razuma kod ljudi, ali još gore je pristanak da nam razum bude vređan“.

„To je ono kao kad imate smrt, ali je teže od smrti pristanak na smrt“, dodaje i precizira da su na to pristali građani koji su glasali za ovu vlast.

A na to da li je normalno tajno snimanje zvaničnih sastanaka, ocenjuje da nije normalno, ali da je u ovom slučaju važnije ko je prisluškivao, nego o čemu se radilo.

„Treba ozakoniti da sve što se radi u ime javnog interesa bude snimano, tehnologija je danas toliko razvijena da vas na raznorazne načine mogu prisluškivati, pa zato to treba ozakoniti“, smatra Čupić.

Ističe da ceo slučaj Kentkarta nema nikakve veze sa javnim interesima, „to su sukobi između jedne kompanije, a ovde je u pitanju posebni lični interes“.

„Da to nije javni interes govori ko je taj ko je 2021. toj tako strašnoj firmi dozvolio da se potpiše taj novi ugovor na 13 godina“, kaže Čupić.

Na pitanje da li svedočimo sukobu unutar SNS, on navodi da „unutar SNS sukob može da bude samo o podeli plena, to ćemo saznati ako Šapić bude smenjen“.

„Traže novi način kako da se ispumpava novac, nije važno što će da plati budžet grada ili države, najvažnije im je koji će oni lični procenat od toga da dobiju“, ocenjuje Čupić i kaže da ne znamo šta će se desiti na budućoj arbitraži, „možda će Kentkart dobiti ogroman novac koji ćemo svi mi da platimo, njihov je zahtev i sve ono što bi dobili za tih 13 godina“.

Ističe da je korupcija u Srbiji ne samo postala normalnost, već je sada postala život.

„Naš život je sav u korupciji“, dodaje i pita šta rade institucije, navodeći da ga to najviše brine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari