U prepunoj čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu preksinoćje premijerno prikazan dokumentarni film „Čuvari tradicije“ produkcijske kuće „Astra“ iz ovog grada, čiji je autor novinar Gordana Simonović. Film je snimljen uz finansijsku podršku Ministarstva kulture.

U ovoj TV priči autorka govori o Romima koji se bave ćilimarstvom, tradicionalnim zanatom ovog kraja, po kome je Pirot bio nadaleko poznat.

Autorka filma kaže za Danas da kada je Ministarstvo kulture raspisalo konkurs razmišljala je, pošto je bilo u pitanju izveštavanje na jezicima manjina, da bi bilo dobro da uradi film o Romima koji čuvaju tradicionalne zanate i rade ono što bi u stvari trebalo da rade Piroćanci.

– Oni su se sasvim lepo uklopili u sve to i stvorili sebi jednu stabilnu ekonomsku poziciju. Jedna od junakinja filma Radmila Durmiševićje tkajući ćilim napravila kuću. Tomislav Mašićkao najamni radnik kod gazde izdržava porodicu godinama čuvajući ovce. Šona Durmiševićje takođe lepo zarađivala tkajući ćilim. Želela sam da naglasim da su oni vrlo važni činioci društvene zajednice i što se okreću zanatu koji je za Pirot jako važan. Razgovarala sam sa Radmilinom unukom i rekla joj koja mi je ideja. Ona me podržala u tome, rekavši: „Divno, moja baka je ćilimarka i 70 godina je za razbojem.“ Nisam mogla da dobijem boljeg sagovornika od Radmile Durmiševićjer je ona čitav svoj vek provela za razbojem, tkajući čudesne šare pirotskog ćilima- kaže Gordana.

Film, pored Gordane Simonovićkoja je scenarista i reditelj, radili su snimatelj, direktor kamere i vlasnik produkcijske kuće „Astra“ Milan Petrović, montaža i grafički dizajn Ivica Ivanov. Koordinator projekta bio je Radovan Asković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari