Čuveni španski hirurg dr Norberto Ventura ponovo operiše u UKC Kragujevac 1Foto: Grad Kragujevac

Čuveni stručnjak u oblasti spinalne hirurgije, doktor Norberto Ventura u Kragujevac dolazi od 2018. godine i do sada je operisao veliki broj, posebno dece sa spinalnim deformitetima.

Većina spinalnih deformiteta se operiše u inostranstvu, što znači o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Ova vrsta operacije je dosta skupa, pa je i efekat prisustva dr Venture u operacionoj sali višestruko značajan.

Profesor dr Norberto Ventura ističe da je od 2018. godine do danas obavio preko 80 operacija u Kragujevcu, a reč je o skoliozama kičmenog stuba.

„Postoje dva tipa skolioza, jedna je neuromuskularna koja pravi respiratorne probleme, a druga idiopatska. Neuromuskularne su komplikovanije i zahtevaju bolju operativnu tehniku, i rizici su veći. Zadovoljan sam rezultatima jer nije bilo većih i značajnijih problema“, kaže profesor Ventura.

Doktor Norberto Ventura formirao je tim od španskih i srpskih hirurga, pored operacija koje radi na Klinici za ortopediju i traumatologiju u Kragujevcu, saradnju ima i sa UKC Niš i Ortopedskom klinikom u Beogradu.

Načelnik odeljenja Spinalne hirurgije Klinike za ortopediju i traumatologiju dr Srđan Vlajović ističe da se saradnja Univerzitetskog kliničkog centra sa vodećim svetskim spinalnim hirurzima, u prvom redu sa profesorom dr Norbertom Venturom nastavlja, odvija u kontinuitetu, nakon zastoja koji je nastao zbog svetske pandemije Covid-19.

„Operisali smo preko osamdeset pacijenata sa najtežim deformitetima kičmenog stuba. Time smo obavili neke operacije koje su mogle da se rade samo u uslovima koji postoje u inostranstvu, čime smo i mi stekli neophodno iskustvo za obavljanje najtežih intervencija, a takođe i napravili veliku uštedu za naš Fond, jer ti pacijenti nisu odlazili na operaciju u inostranstvo“, kaže doktor Vlajović.

Čuveni španski hirurg dr Norberto Ventura ponovo operiše u UKC Kragujevac 2
Foto: Grad Kragujevac

Direktor UKC Kragujevac, dr Slobodan Milisavljević, ističe da je najveći benefit ove saradnje taj što se deca sa najtežim anomalijama kičmenog stuba operišu u našim bolnicama, bez odlaska u inostranstvo.

„Na taj način i naši spinalni hirurzi dobijaju iskustvo.U planu su i dalja usavršavanja, u oblasti robotske hirurgije, ali to su planovi o kojima ćemo razgovarati u perspektivi“, kaže dr Slobodan Milisavljević.

Na Otropedskoj klinici UKC Kragujevac, sa profesorom Venturom susreo se i gradonačelnik Kragujevca, Nikola Dašić, koji mistakao značaj ovakve saradnje ne samo za Kragujevac, već i za celu Srbiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari