Slavica i Vojče Marjanović iz Kusića kod Velikog Gradišta svakodnevno provode po šest sati u plastencima sa 20 vrsta cveća i oko 15 hiljada zelenih stabljika. Pre osam godina su odlučili da se posvete gajenju cveća za tržište, i ubrzo se uverili da je taj posao naporan, ali i isplativ. U proizvodnju cveća uključili se i ostali članovi porodice, ćerka Danijela, sin Vitomir i majka Prvoslavka.


– Proizvodimo mahom cveće koje se najviše traži, a i dobro proda. Imamo dosta problema s plasmanom, jer nema organizovanog otkupa, pa smo prinuđeni da se selimo od mesta do mesta, što poskupljuje proizvodnju. Seme nabavljamo iz Nemačke i Holandije. Cveće traži ljubav, negu, strpljenje, stalnu brigu, ali mnogo nam i daje svojom lepotom i mirisima. Muškatle potiču iz južne Afrike, uspevaju na sunčanom položaju, pogodne su za prozore, balkone i terase, i dosta su tražene. U svojoj bašti gajimo i ciklame, ruže, cineralije, saksijske papučice, afričke ljubičice – priča Vojče dok nam pokazuje dva lepo uređena plastenika i postavljen štand u centru sela s šarenolikim cvećem.

– Znamo i sad, a i onda smo znali, da proizvedemo i meso i mleko, ali je prodaja zatajila. Ranije smo proizvodili povrće, sada cveće, a staja nam je i dalje puna stoke. Međutim, danas je veća zarada na cveću. Imamo dva plastenika, u njima je stalno temperatura oko 22 stepena. U jednom gajimo i povrće. Zima je bila dosta duga i hladna, ali ništa nam nije izmrzlo, hvala Bogu. U planu mi je i podizanje velikog ružičnjaka – kaže Slavica, dodajući: „U decembru prošle godine, posejali smo muškatlu, begonije, šećerak…“

– Belagone prve stižu za prodaju, već krajem marta. Voleo bih da se jednom pojavimo sa svojim biljkama i na nekom od domaćih sajmova – kaže glava porodice Vojče Marjanović, čiji je dobro uređen štand dobio treću nagradu na ovogodišnjoj osmoj seoskoj manifestaciji „Dani cveća“ u Kusiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari