Da li će biti javnog dočeka Nove godine u Šapcu: Građani pitaju, nadležni “mudro” ćute 1Gradski trg u Šapcu Foto: K. V. / Danas

U nekim gradovima Srbije, uveliko se znaju imena izvođača koji će uveseljavati građane u najluđoj noći, dok su drugi doneli odluku da ovo ipak “nije pravi trenutak za javna slavlja”.

Da li će biti dočeka Nove godine na trgu u Šapcu, još uvek se ne zna, budući da na ovo pitanje, od nadležnih u gradu, Danas nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja teksta. Tako ćemo, dok „neko“ ne donese odluku, morati da pričekamo još malo.

Šabački novinar Hanibač Kovač, kaže za Danas da Šapčani nemaju razloga za slavlje, a da izuzetak ne treba da bude ni najluđa noć.

– Dočeci Novih godina su svojstveni za velike gradove, metropole i to je sasvim normalno i to priliči velikim gradovima. S obzirom na to da je Šabac postao kasaba, i imajući u vidu kakva je vlast u gradu, Šabac ne da ne zaslužuje bilo kakvu proslavu Nove godine, nego ni jednu proslavu. To bi bila najveća uvreda i sramota za građane Šapca, kada bi bilo šta proslavljali, čak i Novu godinu u centru grada, smatra Kovač.

Da li će biti javnog dočeka Nove godine u Šapcu: Građani pitaju, nadležni “mudro” ćute 2
Hanibal Kovač, Foto: Privatna arhiva

Predsednik Gradskog odbora „Zajedno“ Šabac Velimir Kuzmanović, kaže za Danas, da je javni doček Nove godine, uvek dobra odluka.

– Šabac ima lepo uređen trg, a verujem da je mnogo naših sugrađana koji, posebno u ovoj godini, nisu u mogućnosti sebi da priušte proslavu u restoranu, objašnjava Kuzmanović.

Reč je, kako kaže, o danu kada ljudi odlažu svakodnevne brige i kada niko ne želimo da ostane sam.

– Naravno, ovakav događaj treba da bude dobro organizovan, da muzika bude za svaki ukus i da priliči “prvoj varoši Srbije”. Ne smeju da trešte petarde pored nogu naših sugrađana, zbog čega mnogi radije ostanu u kući, objašnjava naš sagovornik.

Da li će biti javnog dočeka Nove godine u Šapcu: Građani pitaju, nadležni “mudro” ćute 3
Velimir Kuzmanović, Foto: privatna arhiva

Kuzmanović napominje da dobro organizovana proslava može da donese dobit, a ne trošak za gradski budžet, mada je, kako kaže, svrha budžeta da, i na ovaj način, popravi kvalitet života svojih sugrađana.

– Oko podne, proslava treba da bude posvećena našoj najmlađoj populaciji. Naravno da ovakva gradska Nova godina podrazumeva i menadžment koji je u stanju to da organizuje. Ako ga nemamo, onda ništa, kaže Kuzmanović.

Podseća da je Šabac nekada za praznike imao klizalište, koga već godinama više nema.

– Nekada smo imali i malu natkrivenu binu na trgu, odakle se tokom dana čula lagana muzika učenika muzičke škole ili šabačkih bendova. Gde je bina? Pa nema je. Prodajom svetlećih bedževa, crvenih noseva, ukrasnih kapa i slično, ovi dani bi dobili i humanitarni karakter. Sve je ovo moguće, jer smo to već imali, podseća Kuzmanović.

Kaže da, nekada lep i moderan novogodišnji mobilijar u Šapcu, danas izgleda izrabljeno, budući da nije obnavljan.

– Od svih svetlećih ukrasa okačenih u redove u centru grada, samo jedan svetli, a već smo duboko u decembru. Nije valjda da posle onakvog vašara, sada štedimo na led sijalicama? Sudeći po novogodišnjoj slici grada,  možda je bolje i da ne bude dočeka na trgu. Ako neko ne zna, najbolje je da ne bude vredan”, zaključuje Kuzmanović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari