Da li će srpska dinastija ostati da živi u Belom dvoru?

Ostavite komentar


  1. Je l’ im to deda nosio gajbice ,pa zaradio pare da napravi dvor ili je dvor napravljen narodnim parama?

  2. Buduci da medju ovim Karadjordjevicima nema prestolonaslednika, ja ne vidim po kom osnovu njima bude placano dzabalebarenje u Srbiji i foliranje monarhistickog muzeja vec 20 godina ?!

    1. U pravu ste. Nema Prestolonaslednika jer je Nj.K.V. Aleksandar II po zakonu i naslednom pravu Kralj Srbije i Jugoslavije. Kao i mnogo drugih sramota i gresaka i to je jedna u nizu, da Srbija nije ono sto treba da bude, Kraljevina. I tako se priblizi malom broju evropskih drzava koje su kraljevine i od toga imaju nemale koristi.

      1. Kakvu korist bi imali od njih? Pa oni i ovako koštaju srbiju previše, a vi bi hteli još više. Mislite da bi njihovi gosti jeli i pili o njihovom trošku i jeli Carnex paštete i pili jogurt?
        Pa to bi bili gala prijemi svaki drugi dan i svaki račun na državu od najmanje milion evra. Ja donekle razumem ovog predstavnika krunskog sveta jer je čovek zapeo da mu ćerka bude jednog dana krljica.

        1. Visestruku korist. Pre svega politicki, ne bi imali predsednicke izbore niti celu ovu papazjaniju od Predsednika koji te funkcije ni u kom smislu nisu dosledni.
          Prestolonaslednik ceo svoj zivot obavlja duznost Kralja a posebno poslednjih 17 godina i nema nekih ozbiljnih primedbi kako to radi. Nista se u tom smislu ne bi promenilo. Vlada da se bavi politikom.
          Na medjunarodnoj sceni, politickoj i svakoj drugoj, se ceni nesto sto se zove „kontinuitet“. Kad nekom skupu prisustvuje neko ko je dugi niz godina prisutan on ima sasvim drugi tretman od nekoga ko je taman seo u predsednicku fotelju. Da ne govorim o tome da su u nju samo u poslednjih par godina sedali kojekakvi.

          1. Srpska kraljevska porodica je u svetu cenjena ko šugav mačak. Prapra deda, pradeda, deda i otac mu bežali i pustili narod na cedilu. Kako u prvom, tako i u drugom ratu.
            Od Karađuorđa naovamo same pobegulje koje naprave gužvu i pobegnu iz Srbije.

          2. Srpska kraljevska porodica je cenjenija u svetu nego u sopstvenoj drzavi. To je tuzna cinjenica.
            Dok srbi shvate sta bi mogli da imaju od srpske kraljevske porodice i kako svet funkcionise proci ce jos mnogo vremena.
            Pa ce jednog dana neki vucic da saopsti naciji da nije znala i da je sa zakasnjenjem shvatila. Kao o padu berlinskog zida. A dotle uzivajte sa „uglednim“ „precednicima“. Da nije istina i stvarnost bilo bi smesno, ovako je samo tuzno sta je ostalo od drzave koju su stvorili Karadjordjevici.

          3. Izvinite ali vi nemate pojma o tome šta pišete. I taj Aleksandar i njegova deca su rođena u Engleskoj , što znači da su sposobni samo za smešak engleske kraljice da izdaju celu srbiju. Pa njih za ovu zemlju ne veže ništa, nikakve emocije, patriotizam…….., njima je samo važno kako da napune što više džepove.
            Verujte mi da znam šta pričam. Sva Srpska deca , koja su rođena i školovana negde u inostranstvu vole Srbiju, ali zato nemaju onaj patriotski naboj koji ga usmerava. Čim počne da se dosađuje posle nekoliko dana žudi za povratkom tamo gde je rođen, osim ako ne dobije puno leba bez motike. Čak i tada šetka od jedne do druge države.

          4. Izdaja? A sta to u Srbiji ima da se izda? I koga da se izda? To je pitanje svih pitanja.

        2. Ja bih vas iskreno zamolio da se prema srpskoj kraljevskoj porodici odnosite sa poštovanjem, jer da nije bilo njih ni Srbije ne bi bilo.
          Komunističke tekovine optuživanja kraljevske porodice za svaku lošu stvar u zemlji i dalje je u trendu.
          Što se tiče ustavne monarhije, Kralj barem ne bi krao, već bi imao sve osigurano i njegovih 10 godina košta kao jedni predsednički izbori. A uz to on je samo simbol jedinstva srpskoga naroda i ima ceremonijalnu ulogu, dok Predsednik Vlade vodi i usmerava zemlju.
          A sad ja vas pitam šta je to Srbija postigla za vreme Republike i koji je to od srpskih Predsednika nešto dobro uradio za zemlju i koja je njegova uloga?

  3. Već smo preplatili ove što se nazivaju naslednicima nepostojećeg prestola. Imovina, koju traže, nikada i nije bila njihova, nisu je zaradili, a pošto nisu eksponati, nije im tu mesto. Ova dinastija ima mnogo, sramnih, mrlja i nismo u obavezi prema njima.

    1. Tako je govorio Broz. Lepo ste naucili lekcije. Bravo! A to da je detetu od 2 godine bio zabranjen dolazak u zemlju to ste zaboravili. I sad vam smeta sto lose govori srpski!

      1. Dali je to dete vratilo ono zlato sto je njegov otac opljackao prilikom bega iz zemlje? Skup je zivot u Engleskoj ,. kad se zalihe opljackanog zlata istopile doslo je vreme da ga opet taj opljackani narod tovi svoje pljackase. On je bio Jugoslovenski kralj a to vise ne postoji jer njegova je ideja bila drzava Srba Hrvata i Slovenaca. Molim zato takozvanog prestonaslednika da se obrati za pomoc i ova druga dva naroda .

        1. I to je Brozova laz. O tom „opljackanom“ zlatu postoje tragovi i dokazi iz kojih se jasno vidi da nije zavrsilo u rukama Karadjordjevica.
          U Engleskoj je zivot Kraljici Mariji i njenim naslednicima delimicno placala engleska drzava kao naslednicima Kraljice Viktorije. Prestolonaslednik je radio i sam zaradjivao. Zenidbom za katolkinju izgubio je pravo na engleski presto i nije bio u liniji nasledjivanja za razliku od njegovih sinova koji to jesu jos uvek.

        2. Bolje da su Nemcima ostavili zlato, da bi ga bolje unovčili i kupili još više oružja za ubijanje Srba, Jevreja i ostalih naroda.
          Kakve nelogičnosti koje proizilaze is komunizma. Veličate Kralja Petra i Prvi svetski rat a zaboravljate da je i tad Kralj bio prinuđen da ode.
          Za vas bi bilo najbolje da su Karađorđevići završili kao Romanovi i da srpska nacija bude zauvek okrnjena kao i ruska.
          Sramota!

  4. Bez obzira, svidjalo se to nama ili ne, pomenuta imovina se u svim pristojnim zemljama smatra ličnom imovinom. S druge strane lična imovina se smatra neprikosnovenom i štiti se mnogim zakonima osim ako je ista stečena na nezakoniti način. Možemo mi da donosimo zakone koji se kose sa rečenim, ali će ta imovina morati jednog dana da se vrati ili da se vlasnik adekvatno obešteti. Što se više i duže odlaže to će samo prozrokovati dodatne i uvećane troškove što će na kraju krajeva pasti na teret svih građana/poreskih obveznika.

    1. A majke ti,mogu li ovi da dokažu poreklo imovine !!!???Uzgred,ko plaća „režiju“ u Belom dvoru !!??

      1. Ne znam je l’ mogu da dokažu poreklo ili ne, verovatno Vi znate. Uzgred to je tema kojom se trebaju baviti oni koji su za to nadležni. Da ste pažljivo pročitali moj komentar videli bi da sam apstrofirao zakone i zakonski način u sticanju nečega jer se to, valjda, podrazumeva te je samim tim Vaša replika izlišna. Gosn. „ljutko“ nemojte se više nikome obraćati sa „majke ti“, nije pristojno. Bar ne ovde na portalu „Danas“-a koji drži do sebe i nije neki tabloidno-pijačasko-bulevarski list.

    2. Trazili su oni da im se vrati imovina u Sloveniji i Crnoj Gori ali te drzave su to opravdano odbile a Srbija ce to vratiti a vladjuca stranka za tu uslugu biti lepo nagradena. Duka Moler nam drzi predavanje jer je i on napokon zavrsio studiranje.

  5. Srbija je republika. Prema tome, Karađorđevići mogu biti samo građani ravnopravni sa svim drugim građanima. Onda kada i ako društvo odluči da promeni oblik vladavine iz republike u monarhiju ono, tj. društvo će odlučiti ko će biti monarh. Srbija je imala dve monarhije – Karađoršđeviće i Obrenoviće, što će reći da ni status konkretnog monarha nije monopolizovn, večan i zadat. Možda će narod, u budućoj, pretpostavljenoj monarhiji, želeti neku sasvim drugu monarhiju. Dinastije su se menjale u istoriji Francuske, Engleske, Rusije, Španije… Uostalom, pogledati mnoge dostupne izvore o načinu beskrupuloznog bogaćenja Karađorđevića, koji su se pre majskog pokolja Obrenovića 1903. pozajmljivali od drugih monarhija – dakle bili su siromašni. Pogledati, dakle, dokumente o njihovom ogromnom bogaćenju, datirane daleko pre nastanka republike – iz monarhističkog perioda. Svetozar Pribićević navodi jedan podatak, koji do sada (ili meni to nije poznato) nije činjenicam ddemantovan. Na strani 153. njegove knjige „Diktatura kralja Aleksandra“ Pribićević (koji, usput, nije bio nikakav komunista) piše da je kralj Aleksandar imao apanažu veću od apanaže Frenklina Ruzvelta (Ruzvelt – oko 75.000 dolara. Kralj Aleksandar više od 1.000.000 ondašnjih dolara). Ukoliko ima primarnih istorijskih izvora, dakle izvora prvog reda (tek posle toga mogu biti uzeti u obzir sekundarni izvori), kojima se opovrgava ova tvrdnja bilo bi vrlo korisno da se predoče javnosti.

    1. Izvinite ali i vi ne znate mnogo o materiji o kojoj pisete, da ne kazem skoro nista.
      I engleska Kraljica ima apanazu koja je mnogo veca nego apanaze mnogih predsednika i citavih drzavnih aparata. Ali njena vrednost kao brenda za englesku drzavu je nemerljiva. I same funkcije Kraljice a pride i same licnosti Elizabete II koja je svojim ponasanjem i radom to ostvarila.
      To je pre svega uzasno tezak posao i psihicki i fizicki. Ali samo onaj ko o tome nema nimalo uvida ni znanja moze da prica takve stvari.

    2. „Srbija je republika. Prema tome, Karađorđevići mogu biti samo građani“.
      Da i to je tuzna istina ove drzave i naroda.
      Ali njemu u pasosu pise Princ Prestolonaslednik i on je u celom svetu to, gde god da se pojavi.

      1. Princ prestolonaslednik je njegovo ime i prezime?
        On je prestolonaslednik isto kao što je Vučić vrhovni komandant.
        Takvih prestolonaslednika i komandanata su pune neke institucije.

      2. Srbija je prvi put u svojoj istoriji postala republika posle čuvenih demokratskih izbora u organizaciji Tita i njegove OZNE.

      3. Engleska kraljica kraljuje monarhijom, a ne republikom. Britanci, naročito Englezi, tako hoće i to je njihova suverena odluka. I Španija je, posle Franka, vratila monarhiju – suverena odluka španskih građana. Naglasio sam, ukoliko društvo u Srbiji odluči da Srbija bude monarhija, to će, takođe, biti suverena odluka i to će se, u tom slučaju, sasvim normalno, prihvatiti. Što neće značiti da slobodna debata o značaju monarhije ili republike sme biti zabranjena. Možda uistinu ne znam ništa, ali, eto, čini mi se (ukoliko možete da mi ne zamerite) u republici, po definiciji, nema nadređenih i podređenih, naročito ne po principu, pravilu nasledne vlasti. Ne znam šta piše u pasošima raznih ljudi, ali u republici nema prestolonaslednika, može biti samo pretendenata. Težak i stresan posao?!? Ne sumnjam, a i ne znam, nikada nisam bio ni blizu pripadnicima pripadnicima tih povlašćenih redova i položaja. Ali, smatram da je teži, stresniji i odgovorniji posao, recimo, jednog posvećenog, odgovornog hirurga, koji stalno mukotrpno uči, a pritom ga razjeda velika briga i odgovornost, kako prema sudbini njegovih pacijenata tako i njegove porodice, jer mukotrpno radi za bednih 500-600 evra, naravno, ukoliko ne radi u polju privatne prakse. Nisam ni hirurg, ni lekar, niti radim, niti sam radio u zdravstvu – zbog mogućih primisli. Što se apanaže tiče – ne bih o tome naročito debatovao. Jer, astronomskla apanaža u zemlji, uglavnom nepismenog stanovništva (oko 80%), ogromne bede, surove eksploatacije stanovništva, razobručenog divljanja stranog kapitala i domaćih gazda… je, ipak i pre svega, moralno pitanje.

Ostavite komentar


Društvo

Jugu Srbije prete poplave, bujični potoci u Svrljigu 8

Jugu Srbije prete poplave, bujični potoci u Svrljigu

Bujični potoci, koji su se pojavili nakon kiše koja od sinoć neprestano pada na teritoriji opštine Svrljig, prete da ugroze i poplave niže spratove kuća u pojedinim naseljima u tom mestu, dok se saobraćaj na ulazu iz pravca Niša i izlazu iz tog grada, odvija usporeno.

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.