Da li će upravljač Zrenjaninske deponije obnoviti zgradu, koju je kupio pre pet godina 1Foto: M.P. / Danas

Pančevačka firma Eko maber, koja u Zrenjaninu ima posao vredan 64 miliona evra jer je na upravljanje dobila zrenjaninsku deponiju u narednih 25 godina, pre pet godina kupila je zgradu bivše ambulante u Gimnazijskoj ulici.

Zdanje u stilu eklektike, staro 120 godina, do dana današnjeg nije renovinaro. Pre dve godine za lokalne medije iz te firme objasnili su da nisu jedini vlasnici objekta u centru Zrenjanina, u Gimnazijskoj ulici, i da ih to sprečava da obnove objekat.

„Kada smo kupili taj objekat hteli smo da ga renoviramo i vratimo u prvobitno stanje. Bili u nedoumici da li je zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer se nalazi u gradskom jezgru. Dobili smo informacije i mišljenje da objekat nije pod zaštitom, ali imamo problem jer u samoj zgradi postoje još troje stanara i svi moraju da daju saglasnost da bismo mogli da krenemo u renoviranje i da vratimo objekat u prvobitno stanje“, objasnili su iz Eko mabera.

Hoće li suma od 200.000 evra godišnje, koliko ugovor o privtano-javnom partnerstvu grada Zrenjanina i ove pančevačke firme glasi, biti dovoljna da se makar poradi na fasadi ove zgrade pitanje je sa kojima su nam se obratli čitaoci.

Odgovora, za sada, nema.

Ako pare nisu problem, šta onda jeste

Početkom novembra 2022. godina zrenjaninska Skupština usvojila je odluku o poveravanju usluge saniranja gradske deponije, njene remedijace i upravljanja njome pačvečakoj firmi Eko Maber, koja je već imala poslove uklanjanja divljih dpeonija.

Sednica je sazvana u hitnom roku a tačka o javno – privatnom partnerstvu našla se kao dopuna dnevnog reda, kao iznenađenje odbornicima.

Ipak, čitavv postupak realizacije javno – privatnog partnerstva je počeo u junu 2022. godine, a predlog projekta uradila je Komisija za javno – privatno partnerstvo Republike Srbije.

Kako je javnosti predočeno zašto se komunalna usluga, koju plaćaju svi građani Zrenjanina kroz budžet, poverava privatnom partneru, rečeno je da su u pitanju velika sredstva i da je deponija prentrpana i dolazi do požara.

Iako je najavljen međunarodni tender za izvor partnera, posao je poveren pančevačkoj firmi koja već ima ugovor za uklanjanje divljih deponija na iznos od 150 miliona dinara.

Prema ugovoru, gradska deponija odnosno smetlište treba da bude potpuno sanirana, rekultivirana i zatvorena u narednih pet godina.

Treba da bude izgrađena i sanitarna kaseta a ugovor je na period od 25 godina, dakle obuhvata period izgradnje koji traje pet godina i period obaveze izvođenja radova i pružanja usluga održavanja lokacije,

U ugovoru je navedeno da privatni partner ima pravo na fiksnu jedinstvenu naknadu za izvedene radove i pružene usluge u iznosu od 53. 747 825 evra bez PDV, odnosno 64. 497 390 evra sa PDV-om i na varijabilni iznos na ime troškova radova i usluga vezanih za održavanje lokacije na zahtev javnog partnera najviše do 200 hiljada evra godišnje, bez PDV-a.

U skupštinskoj odluci, koja je usvojena većinom glasova, piše i da je ponuda Eko Maber inženjeringa bila najpovoljnija, iako se ne zna ko su i da li su bili drugi ponuđači,

Pančevačka firma angažovaće podizvođače, RS Eko Road iz Pančeva i preduzeće Infrastruktura iz Novog Sada.

Kuća bivšeg vođe radikala

Objekat u Gimnazijskoj 24. podignut je 1902. godine i vlasnik je bio dr Svetozar Petrović, vođe radikala u Velikom Bečkereku i gradski odbornik, kao i predsednik Srpske pravoslavne crkvene opštine, koji je blisko sarađivao sa Jašom Tomićem.

Podaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, pokazuju da je zgradu 1921. godine otkupilo i preuredilo Opšte osiguravajuće društvo „Jugoslavija“ iz Beograda.

Nakon Drugog svetskog rata kuća je konfiskovana i postaje vlasništvo države. Zdravstvena ustanova „Dr Boško Vrebalov“ je bila njen je korisnik od 1970. do 2000. godine.

U septembru 2017. godine zgradu kupuje na licitaciji za 103.100 evra pančevačka firma Eko maber, zapravo veći deo objekta.

Prilikom kupovine novi vlasnici su rekli da planiraju da obnove zgradu poštujući sve urbanističke kriterijume. Međutim, zgrada i danas stoji netaktnuta i predstavlja ruglo.

Objekat ima 417 kvadrata stambeno-poslovnog prostora i nalazi se na placu od osam ari.

Više vesti iz ovog grada čitakte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari