Da li je jači Roki ili Rambo, zašto Đoković ne može u SAD, može li Srbija u NATO a da joj se vrati Kosovo: Šta su tviteraši pitali američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila? 1Foto: Screenshot Twitter/Ambasada SAD

„Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajednička budućnost, postavite pitanje u komentaru ili koristeći heštag #SADznate i uskoro vas očekuje odgovor od ambasadora Hila“, objavila je Ambasada SAD na Tviteru. Pitanja su bila brojna i razna, iz svih mogućih oblasti – od politike, Vučića, globalnih dešavanja, estrade, Holivuda, pa do pitanja o američkom fudbalu.

Andrija Ekmedžić je pitao da li Vašingtonski sporazum Srbije i Kosova i dalje važi i da li su sve strane zadovoljene njime, dok je Svjetlana Rašić pitala koji je status bivšeg izaslanika Trampove administracije za Kosovo – Ričarda Grenela, odnosno, da li ga aktuelna vlada SAD plaća i danas ili ga kao privatno lice plaćaju poreski obveznici Srbije, a stiglo je i pitanje o tome zašto se Balkan ostavlja u rukama učesnika napada na Kapitol.

Usledila su i pitanja o tome da li je realna politika koja podrazumeva uspostavljanje trajnog mira na Balkanu pod uslovom propasti jedne nacije, zašto SAD podržava režim diktatora zbog čije politike i politike njegovog političkog oca, osuđenog ratnog zločinca, ste nas 1999. godine bombardovali„, ali i da li Srbija može u NATO a da zauzvrat dobije Kosovo nazad, kada će biti isplaćena ratna odšteta zbog uništavanja Srbije u NATO bombardovanju, kada će SAD povući priznanje Kosova i kada će se povući sa Kosova, zatim šta je osnovni razlog što SAD ne izdejstvuju da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM, ali i da li je došao u Srbiju da završi posao koji je započeo pre četvrt veka ili je došao da okaje grehe i da lobira za poštovanje rezolucije SB UN 1244.

Tviteraši su pitali i do kada će SAD sponzorisati i učestvovati u promociji Halijard fondacije koja, između ostalog, ima za cilj i relativizaciju saradnje četničkog pokreta sa okupatorom dok se istovremeno ćuti o mnogo većem broju spašenih pilota savezničkih snaga tokom Drugog svetskog rata od strane partizana?

Stigla su i pitanja o tome ima li volje u Americi da se u Srbiji skorije vreme eliminiše maligni ruski uticaj u svim sferama, dokle će SAD puštati rusko-kinesko-nemačke igrače da nam zagađuju prostor i guraju u Aziju, dok je Predrag Peruničić pitao ambasadora Hila zašto je Srbija kao saveznik SAD u oba Svetska rata, samo 45 godina kasnije postala kamen spoticanja za ostvarenje političkih i geostrateških ciljeva SAD.

Tviteraš Veljko Ivković upitao je ambasadora SAD „kako se nosi sa svešću da su mu ruke natopljene krvlju Srba sa Kosova i Metohije“, zatim šta SAD čini da odbrani prava Srba u regionu i kada će povući „okupacione trupe iz južne srpske pokrajine“, ali i zašto je SAD pomogla Hrvatima da izvrši etničko čišćenje Srba?

Američkog ambasadora tviteraši su pitali i o tome kada SAD planiraju da u Srbiju pošalju DEA – Agenciju za borbu protiv droge, kao što su uradili u Meksiku, jer je „trgovina drogom postala jedan od glavnih problema u Srbiji, da li je tačno da Slobodan Tešić preko povezanih lica izvozi oružje u SAD, zašto ne dozvoljavaju teniseru Novaku Đokoviću ulazak u SAD da bi igrao Ju Es open.

„Moje sinove zanima da li uskoro dolazi Burger King na naše tržište„, pitao je Ilija Životić, ambasadora Hila tviteraši su pitali i kada će otvoriti Mekdonalds u Rumi, da li mu je ostalo nešto od hrane kad je njegov prethodnik otišao, kao i da li više voli „ćevape sa kajmakom ili sa lukom„.

Usledilo je i pitanje o tome da li bi SAD podržala povratak posmrtnih ostataka Mihajla Pupina Idvorskog u otadžbinu„, kao i zašto SAD „nisu stale u odbranu ljudskih prava i sloboda u Srbiji“ i zašto sarađuju sa režimom koji je uništio medijske slobode, koji je manipulisao izbornim procesom, koji je uzurpirao sudstvo i policiju…

Bilo je i šaljivih.

„Ko će biti novi premijer i ministar policije? Vi to znate pre Vučića“, pitala je Jelena Radojičić, zatim za koga navija u američkom fudbalu u NFL ligi, „je l može jedna karta za Superboul sledeće godine„, kada ćemo opet moći da vidimo Rolling Stonse u Beogradu – „pogurajte to malo“, ko je jači – Roki ili Rambo, kakav je novi ajfon, ali i koji viski voli ambasador.

Za sad se čekaju odgovori ambasadora SAD Kristofera Hila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari